Hlavní obsah

Vědci prý našli rizikový gen migrény

Migréna a nebo také bolesti hlavy trápí stále více mužů i žen. Proto vědci analyzovali 50 000 lidí s migrénou a objevili u nich rizikový gen, jež prý za toto onemocnění může.

Foto: Profimedia.cz

Migrény postihují v průmyslových zemích v průměru každou šestou ženu a každého dvanáctého muže.

Článek

Objev týmu zahrnujícího odborníky z Finska, Německa a Nizozemska zjistil, že pacienti

s určitým druhem varianty DNA zasahující do regulace určitých mozkových chemikálií jsou vystaveni většímu riziku vzniku migrén. Z toho podle vědců vyplývá, že nárůst této chemikálie typu glutamátů může hrát roli v mechanismu migrén.

Další výzkum by se měl zaměřit na zkoumání variant DNA a jejich působení na geny v okolí, aby bylo možné zjistit, jak migrény vznikají. Bude také třeba zkoumat další možné genetické vazby.

Již dříve byly objeveny geny dávané do souvislosti s velmi vzácnými a extrémními formami migrén. Tentokrát se však objev týká právě "běžné" bolesti hlavy a je tedy velká šance, že se na toto onemocnění najde mnohem účinnější léčba než pouhá analgetika - léky proti bolesti.

Migrény postihují v průmyslových zemích v průměru každou šestou ženu a každého dvanáctého muže. Tím se migréna stává v Evropě a v USA nemocí, za jejíž tlumení či léčení utratí trpící nejvíce peněz. V roce 2009 se na tlumení migrény prodala léčiva za 2,6 miliardy dolarů (asi 50,3 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolesti hlavy mají různé příčiny

Bolest hlavy vypadá banálně, ale někdy je hodně těžké najít její skutečnou příčinu. Mohou jich být desítky. Nejčastější důvody však bývají zhruba tři. Problémy...

S migrénou zatočíme nejen správnými léky

Vysledovat, kolik lidí vlastně migrénou trpí, je téměř nemožné. Migrenici totiž často svou nemoc skrývají, a to jak před svými nejbližšími, tak i před lékařem....

Migrénou trpí 12 procent lidí

Migrénou, tedy velmi silnou bolestí hlavy, trpí až 12 procent populace. Řekl to Miroslav Kalina, primář neurologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Výběr článků

Načítám