Hlavní obsah

Vědci našli lék bránící šíření nákazy AIDS mezi opicemi

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ani pohlavním stykem mezi zdravou opicí a nakaženou virem blízkým HIV, způsobujícímu nemoc AIDS, se díky použití nového léku smrtelný virus nepřenesl. Experiment americko-švýcarského týmu vědců tak naznačuje nový možný směr boje s touto pandemií.

Foto: Koláž Tomáš Maceška

Tehdejší hvězdy festivalu Bratislavká lyra.

Článek

"Jsme sice jen na začátku, ale jde o významný krok," uvedl šéf výzkumu Michael Lederman z univerzitní nemocnice v Clevelandu, USA. "Ukázalo se, že je možné u opic makaků zabránit přenosu SHIV viru i při jinak vysoce rizikovém nechráněném pohlavním styku."

Vědci pracovali s viry SHIV, obdobami HIV. Do vagíny opičí samičky vpravili upravený lidský protein RANTES s molekulami typu CCR5,které běžně obsahují povrchové buňky sliznice a v určitém množství brání viru, aby do buňky pronikl.

Další vhodnou látkou pak vědci aktivovali tyto buněčné zámky ve vagíně, čímž dokázali zabránit nákaze mezi pářícími se opicemi, z nichž samice byla zdravá a samec nakažený.

"Jde o další důkaz, že nákazu je možné zastavit," uvedl Jo Robinsonová z britské nadace Terrence Higgins Trust. "Teď je třeba začít hledat ekvivalent toho postupu, jež by přinesl výsledky nejen na zvířatech, ale na lidech. Znamenalo by to záchranu života miliónů nakažených i příštích obětí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám