Hlavní obsah

Vědci: káva či čaj s cukrem udržují linii

KODAŇ

Cukr v kávě nebo v čaji snižuje výrazně riziko, že budete přibírat na váze. Vyplývá to z čerstvé studie dánských vědců, kterou v pondělí přinesl deník Jyllands-Posten.

Článek

"K našemu velkému překvapení jsme zjistili, že je výrazně méně obézních či více štíhlých lidí mezi těmi, kdo si sladí kávu nebo čaj," řekl profesor Finn Gyntelberg z kliniky Bispebjerg Hospital v Kodani.

Jde podle něj jen o fakta zjištěná pozorováním a ještě je zapotřebí dalšího studia, aby se vyjasnilo, zda kombinace kávy a cukru je tím, co aktivuje hormony snižující chuť k jídlu.

Pokud si podle profesora Gyntelberga dáte vždy po dvou kostkách cukru do pěti až šesti šálků kávy nebo čaje, které se průměrně za den vypijí, máte o čtyřicet procent nižší riziko přibírání na váze, než kdybyste tyto nápoje pili bez cukru.

Jezte cukr, prý zhubnete

Profesor spolu s dalšími vědci analyzoval údaje o vzorku 5200 osob z Kodaně v rámci široké studie nazvané Copenhagen Male Study. Ta byla zahájena v 70. letech a jejím cílem je zjistit souvislosti mezi obezitou, alkoholem, cigaretami, fyzickou aktivitou a kávou.

"Výsledky týkající se souvislosti mezi nadváhou a kávou jsou nejzajímavější, protože jsme podobné údaje nikde jinde nezjistili," řekl profesor. "Pokud se naše předpoklady ukáží jako správné, pak by se měly jíst kousky cukru během dne, aby se hublo," uvedl.

"Pravděpodobným vysvětlením je to, že cukr v kávě nebo čaji stimuluje metabolismus ve střevech a snižuje chuť k jídlu. Ty kalorie, které obsahuje kostka cukru, jsou mnohem méně významné než ty, které se přijímají v potravě," dodal.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Sladíte kávu nebo čaj?

Anketa

Sladíte kávu nebo čaj?
Ano, pravidelně
49,5 %
Jen občas
18,3 %
Nikdy
32,2 %
Celkem hlasovalo 5776 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám