Hlavní obsah

Vážnou nemoc prozradí vlasy, oči i kůže

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasy jsou vizitkou každého z nás, dotvářejí naši osobnost. Jejich barvou či střihem vyjadřujeme okolí naše postoje a pocity. Vlasy nám ale mohou v mnoha ohledech i pomoci. Z jejich rozboru můžeme například zjistit, jak moc nám hrozí riziko srdečního infarktu.

Foto: Profimedia.cz

Z rozboru vlasů se dá v dostatečném předstihu zjistit, zda a jak moc nám hrozí riziko infarktu.

Článek

Vlasy mohou podle nejnovějších zjištění vědců nejen odhalit, do jaké výše nás ovlivňuje stres, ale také varovat, jak moc nám hrozí srdeční infarkt.

Stres je již dlouhou dobu spojován se srdečními problémy. Nově byl ale zjištěn i biologický ukazatel, který pomůže určit, jak moc velké riziko nám hrozí, uvádí server Daily Record.

Vědci z univerzity v Západním Ontariu objevili, jak kontrolovat hladinu stresu, a to pomocí hormonu kortizolu. Hladina stresového hormonu se ve vypjatých situacích zvyšuje. Při dlouhotrvajícím stresu se dá při průměrném růstu vlasů jeden centimetr za měsíc zjistit jeho hladina téměř každý měsíc.

Co prozradí vlasy

Aby lékaři svou domněnku potvrdili, studovali 56 mužů, kteří prodělali infarkt. Každému z nich odebrali zhruba šesticentimetrové vzorky vlasů.

Podle výsledků pak potvrdili, že u všech těchto mužů byla zjištěna zvýšená hladina kortizolu, a to již tři měsíce před proděláním infarktu. "Tato studie má velký význam pro výzkum i praxi, jak podle fyzických projevů zjistit, že je člověk ohrožen srdeční zástavou," potvrdili lékaři Gideon Koren a Stan Van Uum, kteří výzkum vedli.

Fyzické projevy nemocí

Vlasy

Nadměrné vypadávání vlasů: může být způsobeno řadou onemocnění, jako je například vysoká horečka, problémy se štítnou žlázou, onemocnění kůže, stres nebo anémie.

Kůže všeobecně odráží naše vnitřní zdraví. Řada vnějších ukazatelů nám tak ukazuje, že uvnitř těla není něco v pořádku.

Oči

Bílé tečky, tzv. milia, objevující se pod očima, někdy i na tvářích, nosu či bradě, mohou být varovným signálem, že není něco v pořádku s játry nebo žlučníkem.

Tmavé kruhy pod očima - podle webové stránky www.wrongdiagnosis.com existuje až 110 možných vysvětlení, proč se tmavé kruhy pod očima vytvářejí. Mezi nejčastější patří nedostatek spánku, stres nebo deprese.

Vypadávání řas patří mezi běžné procesy, pokud se ale jedná o nepřirozenou ztrátu, může to značit nediagnostikované problémy se štítnou žlázou.

Kůže

Nadměrná zanícenost pokožky v oblasti brady může být znamením problémů s trávicí soustavou. Další projevy jako jsou například ekzém, tvorba šupinek nebo zánětlivá onemocnění mohou souviset se střevními problémy.

Mezi další projevy skrytých problémů patří také hrbolky na nehtech. Ty mohou značit pouze infekci, jako je třeba chřipka, v horších případech mohou značit problémy ledvin, nedostatek železa nebo nebezpečí vzniku artritidy.

Mezi další projevy, které lidé mylně považují za projev nějakého onemocnění či nedostatku (nedostatek vitamínů či minerálních látek), bývají bílé skvrny na nehtech. Většinou se ale jedná o reakci na dřívější zranění nehtového lůžka. Skvrny se často objevují týdny až měsíce po zranění.

Ústa

Téměř u dvanácti procent populace se pravidelně objevují bolestivé vředy v ústech. Velmi často se vyskytují u lidí ve stresových situacích nebo při celkovém přetížení organismu. Opakovaný výskyt ale může být i známkou vážnějších onemocnění, jako je například celiakie (přecitlivělost na lepek), nebo rakovina krku či ústní dutiny.

Krvácející dásně: signalizují onemocnění dásní, trvalejší krvácení pak může značit leukémii.

Přečtěte si také: Změny podnebí nezvýší nebezpečí onemocnění malárií
Ve světě ročně malárií onemocní 500 miliónů lidí. Znamená oteplování ještě vyšší hrozbu onemocnění? Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).(inzerce)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám