Hlavní obsah

Vadný gel byl použit i na implantáty pro muže

– Paříž

Francouzská firma Poly Implant Prothese (PIP) vyráběla z nekvalitního gelu i implantáty pro muže, kterým tedy nejspíš také hrozí zdravotní problémy. Uvedl to ve čtvrtek deník Le Parisien s odvoláním na bývalé zaměstnance PIP.

Foto: Reuters

Jean-Claude Mas, zakladatel firmy PIP, která dodávala vadné implantáty.

Článek

V řadě zemí světa byly již zakázány prsní implantáty PIP poté, co ve Francii popraskaly asi tisícovce žen. Ukázalo se, že při výrobě implantátů byl místo zdravotnických materiálů použit levný průmyslový silikon.

Stejný potencionálně vadný silikon se používal i k výrobě protéz varlat, falešných prsních svalů či implantátů na hýždě. "To by mohlo vyvolat zdravotní problémy u některých uživatelů," citoval francouzský list jednoho z bývalých pracovníků PIP.

Francouzská vláda před Vánocemi připustila závadnost některých prsních implantátů již zaniklé společnosti a doporučila asi 30 000 žen, aby si implantáty nechaly odstranit. V úterý Paříž nařídila vyšetřování skandálu, který se nyní může rozšíří i na muže.

Produkce implantátů PIP pro muže byla podle deníku určena hlavně pro zahraničí. "Ve Francii společnost nahlásila výrobu jen prsních implantátů. Ovšem my máme přehled jen o tom, co se vyrábí na francouzském území," řekla listu Francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFSSAPS).

Nebezpečné prsní implantáty může mít v Česku až 2000 žen Video: Novinky

V některých zemích se v souvislosti se skandálem množí žaloby, ve Francii jich bylo podle deníku Le Monde zaregistrovánu jen u soudu v Marseille více než 2400. Zakladatel PIP Jean-Claude Mas byl již vyslýchán policií a v říjnu má v tomto jihofrancouzském přístavním městě stanout před soudem.
Společnost PIP však již v roce 2010 zanikla a bude nejspíš těžké dokazovat jejím pracovníkům nějakou případnou vinu. Mnohé žaloby proto směřují proti klinikám, které implantáty PIP použily. Posoudit jejich závadnost bude však podle Le Parisien složité.
Složitost kauzy dokládá také čtvrteční zpráva, že mezinárodní společnost MXM pověřená sterilizací implantátů PIP údajně hrubě porušovala postup při této sterilizaci tím, že ji zkrátila z 18 na několik hodin. Také prý používala zastaralé přístroje, řekl listu Le Parisien bývalý zaměstnanec MXM.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám