Hlavní obsah

V horké noci pomůže pyžamo z lednice a teplá sprcha

Pyžamo zchlazené v lednici a teplá sprcha těsně před ulehnutím na lože výrazně zpříjemní v nynějším horku noční pobyt v posteli. I když ve vedru láká spíše chladná sprcha, úlevu přinese podle odborníků teplá voda, protože otevře póry a z těla lépe odchází horkost. Pokud se člověk neutře, tělo se zchladí také osycháním.

Článek

Náležitou pozornost zaslouží v tropických dnech i příprava ložnice: na noc se před otevřená okna pověsí namočené prostěradlo, které zchladí vzduch proudící dovnitř. Přes den ovšem mají být okna zavřená a žaluzie spuštěny, a to i v době, kdy už slunce do ložnice nesvítí. Otevřou se teprve večer, kdy se nechá bytem prohnat průvan, který vzduch v bytě vymění a někdy i trochu ochladí.

Peřinu nebo péřovou přikrývku je nutno v létě vyměnit za tenkou deku nebo prostěradlo, které umožní přístup nočního vzduchu k tělu. Tím se omezí pocení. Lidé, kteří se hodně potí, by také měli spát v pyžamu, tvoří ochrannou vrstvu mezi kůží a prostěradlem. Ostatní mohou spát nahatí, a když jim to vyhovuje, i nepřikrytí.

V horku dobře poslouží k ochlazení i gumová zahřívací láhev - na rozdíl od zimy se naplní studenou vodou; ochladí spáče i jeho lůžko. K ochlazení organismu přispívá i dostatek tekutin. V horku by člověk měl vypít alespoň tři litry, v menších dávkách po celý den, což mimo jiné omezí pocení. Pokud člověk vypije naráz větší množství tekutiny, organismus ji nedokáže zpracovat a hodně jí odejde potem. Lépe než ledová limonáda zchladí šálek teplého čaje.

Lidi, kteří i po všech těchto opatřeních špatně spí, snad uklidní informace, že v létě potřebuje organismus o hodinu spánku méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám