Hlavní obsah

Urologické nádory bývají velice nenápadné

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prostaty, varlat, penisu, ledvin, močového měchýře nebo močové trubice, to jsou velmi závažná a často komplikovaná onemocnění, o kterých se nahlas příliš nemluví. Jejich zákeřnost přitom spočívá v tom, že bývají velice nenápadná a příznaky lze často zaměnit s jiným, méně závažným onemocněním. Proto je tak důležité chodit na pravidelné preventivní urologické prohlídky a svěřit se lékařům i s problémy, které na první pohled působí jako banality.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinou prostaty trpí kolem 50 tisíc Čechů.

Článek

Rakovina prostaty

Rakovinou prostaty trpí kolem 50 tisíc Čechů, přičemž 1700 z nich každým rokem umírá. Problém je především v tom, že se neodhalí včas, muži podceňují pravidelné prohlídky u urologa, jež jsou doporučované od 40 let věku.

„Od vyšetření muže odrazuje především to, že se provádí přes konečník. Je pochopitelné, že to pro ně není příjemné, ale právě preventivní prohlídky mohou mnoha mužům zachránit život,“ zdůrazňuje MUDr. Marek Tůma z urologické kliniky UroKlinikum Praha.

Rakovina varlat a penisu

Rakovina varlat se vyskytuje zhruba u necelých 10 tisíc Čechů, a to zejména ve věkové kategorii 15–45 let. Proti rakovině prostaty „výhodou” tohoto onemocnění je, že na něj lze přijít i běžným samovyšetřením. I díky tomu dvě třetiny nemocných přijdou k lékaři včas, a tedy v počátečním stadiu, kdy je onemocnění ještě dobře léčitelné.

I díky tomu na toto onemocnění umírá mnohem méně mužů – zatímco ročně si diagnózu vyslechne kolem 500 z nich, zemře jich asi 41.

Poměrně lehce zjistitelná je i rakovina penisu, kterou lze zjistit pohledem i pohmatem. Ročně je přitom toto onemocnění diagnostikováno u stovky mužů.

U obou těchto onemocnění je důležité, aby si muži alespoň jednou měsíčně prováděli jak samovyšetření varlat, tak penisu. A pokud nahmatají nějakou bulku či jinou nesrovnalost, aby vyhledali odborníka.

Rakovina močového měchýře, močové trubice či ledvin

Poměrně závažná onemocnění, která se týkají obou pohlaví.

Rakovina močového měchýře je každý rok v Česku diagnostikována u 2000 lidí. Třikrát častěji postihuje muže než ženy a je prokázáno, že přibližně 65 % případů tohoto onemocnění u mužů je vyvoláno cigaretovým kouřem. Podle odborníků mají kuřáci zhruba 4krát vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění než nekuřáci.

„Kuřáci mají navíc častěji agresivnější typy nádorů než nekuřáci, onemocnění má horší prognózu a vyšší riziko opakování. Riziko onemocnění stoupá s počtem vykouřených cigaret,“ vysvětlil MUDr. Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti.

Dalším významným rizikovým faktorem je kontakt s arzenem. Ten lze nalézt například ve vodě, v ovzduší, v půdě nebo v potravinách. Nebezpečí skrývají také látky zvané aromatické aminy, které se nacházejí v produktech chemického a gumárenského průmyslu.

Nejčastějším příznakem rakoviny močového měchýře je krev v moči. Pokud se objeví, měla by velmi rychle následovat návštěva lékaře. „Přítomnost krve v moči nemusí být doprovázena bolestí ani dalšími příznaky. Krví zbarvená moč by tak měla být jasným signálem k návštěvě urologa,“ říká MUDr. Jana Horáková z urologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích.

Rakovina ledvin – objevuje se také častěji u mužů než u žen, a to mezi 50. a 70. rokem života. Nemoc postihuje přibližně stejně často jednu nebo druhou stranu ledvin, vzácněji se nachází na obou stranách. Jak postupně roste, způsobuje nádor zvětšení ledviny. Pokud se neodhalí včas, pak hrozí metastázy do kostí, plic či centrálního nervového systému.

V časných stadiích rakovina ledvin nezpůsobuje žádné potíže. Postupně, jak nádor roste, objevují se i příznaky onemocnění, jako krev v moči. Dalším z obecných příznaků je bolest v bederní krajině a někdy hmatný nádor přes stěnu břišní. Bolesti v krajině ledvin jsou obvykle tupého charakteru.

Mezi méně časté příznaky patří únava, nechutenství, úbytek na váze, zvýšené teploty a všeobecný pocit špatného zdraví.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám