Hlavní obsah

Unavený mozek přechází do fáze odpočinku 30 vteřin před chybou

CHICAGO

Jestliže mozek vykonává monotónní a opakující se činnost, mimovolně přechází do fáze odpočinku třicet vteřin předtím, než se stane chyba. Zjistili to norští vědci, jejichž studii zveřejnil americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Článek

Vědci tak mohou na základě studia stavu, v němž se mozek nachází, předvídat chyby ještě dříve, než se stanou. "Jde zřejmě o situaci, kdy váš mozek naznačuje, že potřebuje malou přestávku, a vy s tím nedokážete nic udělat," vysvětlil hlavní autor studie Tom Eichele z univerzity v norském městě Bergen.

"Všichni nepochybně známe ten pocit, že někdy náš mozek není dost výkonný či není schopen přijímat informace, a my neuděláme nic proti tomu, co se stane," dodal.

Za tohoto stavu se prokrvuje ta část mozku, která je aktivnější ve fázi odpočinku.

Je možné vytvořit systém výstrahy k posílení koncentrace

A protože taková situace nastává asi 30 vteřin předtím, než člověk udělá chybu, bylo by možné vytvořit jakýsi systém výstrahy k posílení koncentrace a bdělosti, například u letových kontrolorů, řekl Eichele agentuře AFP.

"Mohli bychom možná vyvinout přístroj, který by byl umístěn na hlavě těch, kteří musejí činit podobná závažná rozhodnutí," uvedl a doplnil: "Můžeme měřit signál a informovat uživatele, že jeho mozek je ve fázi, kdy jeho rozhodnutí nebudou dobrá."

"Experti nyní vyvíjejí prototyp přenosného elektroencefalografu, který by mohl být uveden na trh za deset až 15 let," upřesnil Eichele.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidský mozek pozná krásu instinktem

Má náš mozek schopnost rozpoznat ideál krásy, aniž máme estetické vzdělání? A je člověk předurčen preferovat krásu? S těmito otázkami se do výzkumu vnímání...

I pouhých šest minut spánku posiluje paměť

I velmi krátké zdřímnutí může stačit ke zlepšení výkonu paměti. Pouhý šestiminutový spánek u dobrovolníků způsobil, že si po něm výrazně lépe vybavovali slova,...

Výběr článků

Načítám