Hlavní obsah

U alergií je nejdůležitější včasná diagnóza a léčba

Právo, Petr Veselý

Alergií rychle přibývá. Za posledních deset let se jejich počet zdvojnásobil. Ne všichni pacienti však přijdou se svými potížemi za lékařem včas. Naprostá většina z nich netuší, že tím zbytečně riskují vážné zdravotní komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Alergická rýma je nejvíc rozšířeným projevem alergie.

Článek

Typickým příkladem může být alergická rýma. Většina lidí ji považuje za nepříjemnou banalitu. Pokud si ale nedají včas vyšetřit svůj typ alergie a nezačnou ji léčit, může jim hrozit například vznik chronického zánětu vedlejších nosních dutin nebo třeba astmatu. A naopak, pokud to udělají, lze rozvoji těchto potíží úplně předejít, nebo aspoň významně oddálit jejich vznik, anebo podstatně zmírnit jejich průběh.

„Alergie není paradoxně nemoc,“ říká MUDr. Blanka Haindlová, alergoložka z Prahy. „Je to přehnaná reakce imunitního systému na běžné podněty.“

Nejčastější je rýma

Alergie se projevuje různými formami. Rýmou, atopickým ekzémem, kopřivkou, různě velkými a různě dramatickými otoky, astmatem, kontaktním ekzémem, špatným snášením různých potravin a dokonce šokovou reakcí, při které může v krajním případě hrozit i smrt.

Nejčastější formou je rýma. Obvykle ji doprovází svědění a otoky očí i nosu, pálení v krku, záchvaty kýchání, případně ucpání nosu.

Alergii někdy signalizuje nevysvětlitelný kašel, stavy ztíženého dýchání nebo přechodná ztráta čichu. Ale také svědění očí, jejich slzení, či pocit, že v nich máme písek. Stejně tak nás může trápit svrbění kůže ze zdánlivě nevysvětlitelných důvodů, pupínky na různých místech těla, oteklé rty nebo jazyk a tak dál.

Alergickou rýmu vyvolávají pyly (většinou jde o sezónní potíže) nebo roztoči (obvykle se jedná o chronické potíže). Oběma se můžeme bránit. Nejen užíváním léků, ale také způsobem života: nebudeme tolik chodit ven a větrat, v místnosti začneme používat čističku vzduchu, podrážděné sliznice uklidníme kapkami, sprejem s mořskou vodou nebo s vincentkou atd. Konkrétní doporučení navrhne konkrétnímu pacientovi alergolog. U každého člověka mohou být trochu jiná.

Když víme, že jsme alergičtí třeba na pyl břízy, což je jeden z nejčastějších pylových alergenů, je užitečné sledovat například internetovou adresu: www.pylovasluzba.cz . Je tu pylový kalendář i zprávy o tom, jak se vyvíjí současná situace.

Do hor nebo k moři

Pro řadu alergiků může být řešením, že v době největšího náporu pylu odjedou k moři. Nebo do hor, do nadmořských výšek nad 1000 metrů. Tam je minimum alergenů a ve vysokých nadmořských výškách nežijí ani roztoči. Proto řada zdravotních nebo pacientských organizací pořádá pobyty jak u moře, tak v horách. Tyto pobyty bývají výhodné nejen minimem alergenů, ale i tím, že tu alergik může nabrat fyzickou kondici a zároveň s ní také trochu sebevědomí.

„Někdy ovšem stačí, když třeba rodiče přestanou v tomto období vozit své alergické děti s sebou na chalupu v bláhovém domnění, že jim čerstvý vzduch a příroda prospěje,“ vysvětluje doktorka Haindlová.

„Opak je pravdou. V přírodě bývá koncentrace pylů mnohem vyšší než ve městě. A to i tehdy, když přímo u chalupy není žádné řepkové pole nebo sad. Je běžné, že vítr rozfouká zrnka pylů do tří kilometrů od jejich zdroje.“

Mezi alergeny, které se přenášejí vzduchem, však nepatří jen pyly trav, rostlin a stromů, ale také:
plísně, které se vyskytují ve vlhkých místnostech jako koupelna nebo sklep, v trávě pod nakupeným listím apod.;
látky produkované domácími zvířaty (výměšky žláz, moč, kůže a krev domácího mazlíčka), které se obvykle přenášejí přes jeho kožíšek, neplatí tedy, že zvíře s krátkou srstí alergikovi nevadí;
roztoči, mikroskopičtí paraziti, kteří žijí v prachu našich domácností, v kobercích a zejména pak v našich postelích, kde mívají ideální teplo, vlhko i dost potravy, tedy šupinek kůže.

„Snažíme se pacienty přesvědčit, že by bylo dobré, kdyby svého miláčka dali pryč, třeba ke známým,“ říká doktorka Haindlová. „V případě ptáka to obvykle udělají, u koček a psů jen vzácně. Možná tak v jednom procentu případů. Bez ohledu na to, že mají třeba těžké astma.“

Receptem na roztoče je častá výměna ložního prádla a to, že ho budeme udržovat v suchu, nejlépe na sluníčku. Pomoci nám mohou rovněž spreje na tyto parazity. Podobně jako lůžkoviny se speciálním vláknem. Neumožní, aby jím pronikali. Navíc se dají prát při 60 °C.

Smysl má i to, když koberce nahradíme linem nebo dlaždičkami a závěsy třeba žaluziemi. Připravíme tak roztoče o vhodné prostředí. Pomáhá také časté větrání.

Zrádný prezervativ

Alergickou reakci někdy vyvolávají občas některé druhy potravin. Třeba všechny druhy ořechů, mořské plody a ryby, mléko, vajíčka, ovoce (hlavně citrusové plody, kiwi, jahody a broskve), některé obilniny, včetně sóji a některé druhy zeleniny.

Časté bývají také kontaktní alergie na kůži. Způsobují je kovy, z kterých jsou udělané šperky, hodinky a součásti našeho oblečení. Spustit je zároveň dokáže kosmetika, čisticí prostředky, barvy, lepidla, ale třeba i latex, tedy prezervativy, gumové rukavice, balónky nebo savičky na kojenecké láhve vyrobené z tohoto materiálu.

Důležité je alergen zjistit, minimalizovat kontakt s ním, ale zároveň se zajímat, jestli v našem případě není nutná celková léčba, případně další opatření. Pokud jde o konkrétní pomůcky: nesmyslem jsou například pylové sítě v okně (pyly mívají až 0,3 mikronu, takže je těžko zadrží). Kvalita pylových filtrů v autě obvykle odpovídá ceně vozu.

Někdy je dobré zkombinovat v bytě čističku vzduchu s jeho zvlhčovačem, někdy naopak ne. Někomu může pomoci vakcinace, tedy léčba, při které lékaři postupně snižují citlivost, a tedy i přehnanou reakci organismu. U jiného smysl nemá. Každý pacient zkrátka potřebuje najít řešení šité na míru jeho potíží „Tím spíš je rozumné navštívit co nejdřív alergologa a všechno s ním probrat,“ říká doktorka Haindlová.

Navíc nejde jen o to, mít nemoc pod kontrolou. Neléčená alergie znamená také větší riziko ztráty času, peněz i nervů. Pokud se prudce zhorší, snadno pacientovi zkomplikuje život v soukromí i v zaměstnání. Nejednoho z nich dokonce o práci zbytečně připraví.

Užitečné informace

Spoustu praktických informací najdete na internetových adresách: www.alergie.cz  a www.bez-alergie.cz, www.pyly.cz  a www.cipa.cz, www.potravinova-alergie.info.

Léky i bez receptu

Pacienti dnes mají možnost si koupit v lékárnách malá balení řady antialergických léků a přípravků bez receptu. Když se u nich objeví náhlá alergická reakce nebo si pilulky někde zapomenou. Mohou si vybrat z klasiky jakou je Zyrtec a generikum Zodak, přes Claritin, Reactin, Flonidan a Fenistil se Sanorinem Analerginem až po moderní antihistaminika 3. generace: Xyzal a Aerius.

Co je pravděpodobnou příčinou jejího nárůstu a vzniku:

  • Nepřirozené bakteriální prostředí, ve kterém jsme začali žít v posledních desítkách let.
  • Používání domácí chemie při úklidu, mytí nádobí apod.
  • Znečištěné životní prostředí.
  • Příliš dlouhé vysedávání v uzavřených prostorách, kde jsme vystaveni působení spór plísní, hub, kvasinek a dalších problematických mikroorganismů.
  • Nezvládnutý stres, ale také potraviny, které přestaly obsahovat přirozené baktérie, navíc jsou v nich konzervanty i další látky, protože musí mít dlouhou trvanlivost a zároveň vyhovět přísným hygienickým normám.

Při jejich volbě vám poradí v lékárně, ale nejfundovanější je názor alergologa. Výhodou generik bývá, že jsou levnější, nevýhodou může být nižší účinnost a víc potíží s vedlejšími negativními účinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Také máte alergii na svého partnera?

Alergie na partnera může existovat, nicméně nejčastěji se tento příměr používá v okamžicích, které se skutečnou alergií vůbec nesouvisí.

Alergie se vyhýbá dětem, které měly spalničky

U dětí, které nebyly očkovány proti spalničkám a tuto nemoc prodělaly, se vyvine alergie s daleko nižší pravděpodobností než u dětí očkovaných. K tomuto závěru...

Výběr článků

Načítám