Hlavní obsah

Tuk kolem pasu je varovným signálem

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Mnozí z nás pozorují, že pomalu přibývají na váze. No nic, říkáme si, víme, jak na to. Máme vše naprosto pod kontrolou. Budeme držet dietu a začneme se víc hýbat. To sice zvládneme. Ale většinou jenom teoreticky. Zahájení skutečné změny životního stylu stále oddalujeme.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnik při průzkumu terénu.

Článek

Jednou jsou důvodem oslavy v rodině, někdy pozvání na dobrou večeři. Pak si řekneme, že už to nestojí za to, protože svátky už jsou za dveřmi a tolika dobrotám určitě neodoláme. A tak stále své rozhodnutí něco změnit odkládáme.

Varovným signálem by ale mělo být, když se nám začne měnit obvod pasu. Zcela alarmující by pro nás měla být tato čísla: pokud mají muži kolem pasu více než 102 cm a ženy nad 88 cm. Teď stačí jenom vzít centimetr a přesvědčit se, jak na tom vlastně jsme. Jestliže se zjištěné údaje pohybují nad uvedenou hranicí, pak je nejvyšší čas začít jednat.

Škodí nám vlastní tuk

"Česká republika patří mezi země s největší úmrtností na kardiovaskulární onemocnění. Podle posledních údajů za tento fakt odpovídají, a to z 90 %, takzvané ovlivnitelné rizikové faktory. Pokud se některé vyskytují současně u jedné osoby, může se jednat o komplexní poruchu látkové výměny nazývanou metabolický syndrom," uvádí MUDr. Jan Piťha z pražského IKEM a člen Fóra zdravé výživy.

Pro tuto poruchu je typické, že se v oblasti pasu ukládá tuk. Je to právě tento tuk, který je zdrojem řady škodlivých látek vedoucích až k závažným poruchám látkové výměny a poškození našich cév.

Útok na organismus

Odborníci uvádějí, že nejpravděpodobnějším vysvětlením pro to, co má tuk v oblasti břicha na svědomí, je jeho snížená citlivost k inzulínu. "Důsledkem je větší uvolňování tuků, které se dostávají do jater. Zde se z nich vyrábějí další škodlivé tukové částice, které způsobují aterosklerózu. To ale ještě není zdaleka všechno, co nám nakonec způsobí. Inzulín se také podílí na větším zadržování tělních tekutin, vzestupu krevního tlaku a dalším poškozování tepen.

Znamená to, že obezita je předpokladem snížení citlivosti k inzulínu, zvýšeného ukládání tuku v tepnách, a tím i urychlení vzniku aterosklerózy," dodává dr. Piťha. I když se zkoumají účinky řady léků, které ovlivňují nepříznivé projevy obezity, žádný z nich ale tento problém neřeší.

Kardiovaskulárním onemocněním zabráníme

  • když budeme mít body mass index pod 25 kg/m2 (váha v kg se dělí výškou v m2)
  • pokud obvod pasu u mužů bude pod 102, u žen pod 88 cm
  • jestliže celkový cholesterol udržíme pod 4,0 až 5,0 mnol/l
  • triglyceridy zůstanou pod hodnotami 2,0 mmol/l
  • v případě, že krevní tlak naměříme pod 130 až 140/80 až 90 mm Hg
  • když nebudeme kouřitpokud pohybu věnujeme 3x týdně 40 minut

Ani přístroje na hubnutí, ani zázračné diety se příliš neosvědčily. Ideální situace je pouze tehdy, když jsme schopni udržet si správnou váhu. V tom nám pomohou odborníci, kteří nám sestaví vhodnou dietu a navrhnou dostatečný pohyb.

Reklama

Související články

Pestrobarevné potraviny zvyšují chuť k jídlu

Autoři nové studie zabývající se na první pohled nepatrnými, ale velice silnými činiteli, které ovlivňují chuť k jídlu, varují, že právě barva podněcuje lidi...

Američané zkoušejí hubnout podle bible

Způsobů, kterými lze dosáhnout zázračného hubnutí, jsou stovky - od tvrdého odříkání, po počítání kalorií až po léčebné kúry, které mohou lidský organismus...

Obezita je hrobař sexu

Epidemie obezity nezpůsobuje starostlivé vrásky jen internistům, chirurgům a ortopedům. V poslední době se jí začali zabývat i sexuologové. Nadváha sexu...

Výběr článků

Načítám