Hlavní obsah

Transplantace vyřeší ztrátu vlasů

Právo, Vlastimil Víšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bujná kštice patří k hlavním atributům krásy. Jenže matka příroda se ke všem nechová zcela spravedlivě. Někdo má tolik vlasů, že si s nimi ani zkušený kadeřník neví rady. Jiný si před zrcadlem denně počítá, kolik vlasů mu zase ubylo.

Foto: Jitka Sobotková

Šampion výstavy Jan Garčic (vpravo) společně s akademickým sochařem Miroslavem Zvonkem.

Článek

Příčin i podob ztráty vlasů je mnoho. Svou roli hrají genetické, imunologické a hormonální vlivy. Vlasy vypadávají více např. po těžkých infekčních, horečnatých onemocněních, v důsledku stresových situací i nepřiměřené redukční dietě. U žen je obvyklé řídnutí kštice po porodu a kolem klimakteria.

Vlasy nevypadávají po celé hlavě se stejnou intenzitou. U žen dochází k rozptýlenému řídnutí na temeni hlavy a nad čelem. Pro muže jsou charakteristické kouty a lysina na vrcholu hlavy. Ženy na rozdíl od mužů v převážné většině neztratí všechny vlasy. Ale i téměř holohlavým mužům zůstává obvykle věnec vlasů táhnoucí se od uší na záhlaví.

Někdy se vytvářejí ostře ohraničené, různě veliké lysiny. Takových míst může být ve kštici i několik.

Jejich vzniku často předchází traumatizující událost, nekorigované oční vady, místní infekce či reakce na bolest hlavy nebo zubů. Velice často lze prokázat také imunologické příčiny, které se nezřídka kombinují s projevy alergie. Uplatňují se i vrozené dispozice.

Léčba není jednoduchá

Z množství příčin a podob nadměrné ztráty vlasů vyplývá, že ani léčba není jednoduchá. V mnoha případech dojde k obnově vlasového porostu po odeznění vyvolávající příčiny (těžkého porodu, infekce apod.) Jindy, především u žen, u nichž se prokáže nadbytek mužských hormonů, pomůže hormonální léčba. V lehčích případech se dá použít např. prostředek Diane35. Hormonální léčbu by ale vždy měl řídit endokrinolog.

Muži, které trápí plešatost, mají dvě možnosti, jak problém vyřešit. Mohou zvolit módní a slušivý sestřih zbylých vlasů na co nejmenší délku, anebo si ušetřit na transplantaci. Pleš nezakryje sebedůmyslnější přehazovačka a jsou situace, v nichž padají i příčesky. Mnohým připadá holá hlava sexy a nosí ji s hrdostí. Pro ty, které trápí, jsou určeny další řádky.

Převažují muži

Transplantace vlasů patří spolu s plastikou nosu, kosmetickou úpravou odstálých boltců, face-liftem a liposukcí břicha k nejčastěji prováděným plasticko-chirurgickým operacím mužů. U žen je problematika ztráty vlasů složitější a jen pro malou část z nich je transplantace vhodná.

Princip výkonu spočívá v odebrání pruhu kůže (až do velikosti 15x2 cm) v záhlaví, kde jsou vlasy mužů k trvalému růstu naprogramovány geneticky. Pruh se zachovalými vlasovými cibulkami se rozdělí za použití speciální optiky a mikrochirurgických nástrojů na malé ostrůvky (sazeničky), které obvykle obsahují 2-6 vlasových cibulek. Tyto mikro a miništěpy se vkládají v oblasti lysiny do krátkých, 1-2 mm dlouhých řezů, které se vytvářejí mikroskalpelem nebo laserovým skalpelem. Při jednom "sezení" lze vložit až 1500 sazeniček.

Výkon trvá několik hodin

Transplantaci vlasů, i když se provádí v místním znecitlivění, je nutné považovat za operaci. Musí se provádět na náležitě vybaveném operačním sále a všechny etapy zákroku vykonávají zásadně plastičtí chirurgové.

Po operaci nebývá nutná hospitalizace. Pacient s kompresívním obvazem na hlavě může opustit kliniku. Převazy se provádějí každý druhý den a obvaz se snímá pátý až šestý den. Pak už si může pacient šetrně umýt hlavu jemným šamponem. Je vhodné, když si ošetřenou oblast chrání ještě několik dní volnou čepicí.

Musíme být trpěliví

  • Vlasy začnou normálně růst ve třetím až čtvrtém měsíci po zákroku. Tak dlouho totiž trvá, než k vlasovým míškům dorostou krevní kapiláry, zajišťující jejich dostatečnou výživu.
  • Požadovanou hustotu vlasů zajistí celkem 3 nebo 4 transplantace (primární operace a 2-3 zahuštění), které se provádějí přibližně vždy za 5-6 měsíců. Minimální vzdálenost mezi vlasovými štěpy totiž musí být alespoň 1,5 mm. Pokud by vzdálenost byla menší, pokožka hlavy by implantáty nepřijala.
  • Při správném postupu se obvykle zhojí 95 % přenesených vlasových ostrůvků.
  • Rychlejší růst implantovaných vlasů lze podpořit v prvých dvou měsících tlakovými masážemi či aplikací biolaseru.

Cena ošetření čelních koutů se pohybuje od 20 000 (první výkon) do 70 000 (typická mužská plešatost). Zahušťování stojí asi dvě třetiny ceny první transplantace.

Reklama

Související témata:

Související články

I na lupy lze snadno vyzrát

Zima sužuje nejen lidský organismus, ale i vlasy a pokožku hlavy. Dá se říci, že je to dokonce jedno z nejkritičtějších období v roce. Na kvalitě vlasů...

Barvení vlasů asi způsobuje rakovinu

Snaha zakrýt šediny nebo zvýraznit přirozenou barvu vlasů může pro život představovat nebezpečí. Alespoň to vyplývá z výsledků průzkumu, který uveřejnil...

Výběr článků

Načítám