Hlavní obsah

Tipy na jednoduché valentýnské recepty

Novinky, ema

Únor se většinou nese ve znamení svátku svatého Valentýna. I když se jedná o anglosaský svátek, v Čechách se těší velké oblíbenosti. V případě, že nepatříte mezi jeho fanoušky, můžete si čtrnáctý únor zpříjemnit alespoň něčím dobrým k snědku.

Foto: Profimedia.cz

Oslavte den svatého Valentýna třeba dobrým jídlem.

Článek

Kdo by si s chutí nedal s láskou servírovanou snídani? Je na vás, jestli si vyberete variantu nasladko, nebo naslano, ale možností existuje nespočet. Zkuste se inspirovat několika oblíbenými toustovými recepty, kterými nepohrdnou ani muži a děti. Každodenní start do nového dne by měl začínat právě chutnou snídaní.

Valentýnské jednohubky
Suroviny: tmavý a světlý toustový chléb, jahody, brusinky, tvaroh, vykrajovátka nejlépe ve tvaru srdíčka (budou potřeba i k dalším třem receptům)Postup: Opečeme několik plátků toustového chleba a z nich vykrojíme srdíčka. Srdíčko namažeme slabší vrstvou tvarohu a přikryjeme dalším srdíčkem s čerstvou jahodou.Můžeme ozdobit jiným ovocem, například brusinkami.
Vejce s tousty
Suroviny: toustový chléb, vejce, zelenina na ozdobuPostup: Opečeme dva plátky toustového chleba. Na pánvi usmažíme volské oko, které klademe na spodní opečený toust. Uprostřed druhého opečeného toustu vykrojíme srdíčko. Tento plátek položíme opatrně na volské oko tak, aby žloutek zůstal ve vykrojeném srdci.Můžeme ozdobit několika druhy zeleniny.
Valentýnská snídaně
Suroviny: toustový chléb, marmeláda – jahodová nebo malinová, med, moučkový cukr, ovoce na ozdobuPostup: Z toustových chlebů vykrojíme srdíčka. Dle libosti je ozdobíme hustší jahodovou nebo malinovou marmeládou. Pomocí konce čajové lžičky nebo špejle můžeme vytvořit různé obrazce či zamilované vzkazy. Zároveň můžeme tousty z jedné strany lehce potřít medem a spojit je k sobě.Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme ovocem.
Srdce se vzkazem
Suroviny: toustový chléb světlý, toustový chléb tmavý, marmeláda – jahodová nebo malinová, bílá cukrářská poleva v tubě, medPostup: Opečeme několik plátků toustového chleba a z nich vykrojíme srdíčka. Pomažeme je medem a na světlá srdíčka napíšeme vzkaz z marmelády opačným koncem čajové lžičky nebo pomocí špejle. Na tmavá srdíčka můžeme použít bílou cukrářskou polevu.

 Zelené recepty

Kdo si nepotrpí na snídaně v romantickém duchu, možná uvítá alternativní řešení. Už jste slyšeli o čaji matcha? Je bohatý na antioxidanty a aminokyseliny a typická je pro něj smaragdově zelená barva. Kvalitní matchu poznáte podle nasládlé a jemné chuti. Spousta lidí si ji chválí díky jejím zdravotním účinkům a také proto, že je zdravou náhražkou kávy, i co se energie týče. Kromě teplých i studených nápojů lze zelený prášek použít při vaření, pečení i do studených dezertů.

Matcha slaná kolečka
Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 6 g čaje matcha, 1 žloutek, kostka droždí, špetka soli, bílek na potřeníPostup: Do mísy vysypeme mouku, přidáme olej, sůl, žloutek a droždí. Vedle v nádobě poctivě rozmícháme matchu s mlékem a přidáme do mísy. Vše ručně důkladně promísíme a vytvoříme těsto, které se nemusí nechat kynout.Těsto vyválíme na pomoučeném vále a pomocí malé sklenky vykrájíme kolečka. Potom vyrovnáme na pekáč vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem a posolíme. Nakonec vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 minut. Servírujeme třeba s nakrájenou zeleninou a smetanovými dipy.
Smaragdová zmrzlina
Suroviny: 10 g čaje matcha, 1 l plnotučného mléka, 400 ml šlehačky, 350 g cukru, 4 cl brandy (není třeba)Postup: Do hrnce vylijeme mléko a smetanu a ohříváme, dokud teplota nedosáhne alespoň 90 °C. Rozehřátou směs sundáme z plotny, přidáme prosátý čaj matcha s cukrem a důkladně zamícháme. Přidáme brandy a necháme vychladnout. Zchlazenou směs vyšleháme, dáme do mrazáku a po několika hodinách můžeme podávat jako dezert.
Zelené cookies sušenky
Suroviny: 2,5 hrnku mouky, 4 g čaje matcha, lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 hrnek rozehřátého másla, 1,5 hrnku cukru, 2 žloutky, 1,5 lžičky vanilkového extraktuPostup: Předehřejeme troubu na maximum (cca 250 °C), v jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, matchu a sůl. Ve druhé míse smícháme žloutky, cukr, rozehřáté máslo, vanilkový extrakt,  obě směs idůkladně promícháme, přikryjeme a vložíme na hodinu do lednice. Těsto rozválíme do tloušťky cca 1,5 cm a např. hrnkem vykrojíme kolečka. Ta pokládáme na pekáč, který je vyložený pečicím papírem, a dáme do trouby. Pečeme cca 10–12 minut, dokud není těsto shora lehce zabarvené. Nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Matcha Tea bagetky
Suroviny: 25 g másla, 300 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krupice, 1/2 kg hladké mouky, 14 g droždí, 10 g čajového pesta a nebo čaje matcha, tykvová semínkaNa potření: žloutek, lžíce mlékaPostup: Z mléka, droždí, cukru si připravíme kvásek. Mouku v míse osolíme, promícháme, vlijeme kvásek, rozpuštěné vychladlé máslo, vsypeme tykvová semínka, čajové pesto nebo poctivě rozmíchanou matchu. Propracujeme do hladkého těsta. Z toho hned vypracujeme rohlíky nebo housky, naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme 30–40 minut kynout.Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem se lžící mléka, posypeme mákem a sezamem a pečeme přibližně 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Tip: Těsto můžete připravit i na sladko, například přidáním lesních plodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám