Hlavní obsah

Tichý zloděj kostí, který dokáže i zabít

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osteoporóza není v Česku ničím vzácným. V ČR trápí přibližně tři čtvrtě miliónu lidí. Řídnutí kostní tkáně je přitom tichý a záludný prevít. Zabije vás, ani nevíte jak. Myslíte, že přeháním? Ani omylem.

Foto: Profimedia.cz

Půllitr mléka obsahuje doporučenou denní dávku vápníku.

Článek

Častým projevem této nemoci bývá zlomenina klíčku stehenní kosti. Na komplikace, které u lidí následně vyvolává, zemře 20 procent postižených. Zlomenina je totiž upoutá na lůžko.

U starších pacientů to snadno vyvolá řadu zdravotních potíží. Pokud v tomto stavu dostanou zápal plic, a to rozhodně není nic výjimečného, znamená to pro ně vážné ohrožení života. Snadno se objeví také jiné zdravotní problémy.

Ovšem i ti, kteří zlomeninu zvládnou, nemají pokaždé pocit vítězství. Mnohé z nich vážně invalidizuje nebo, jak říkají vzletně lékaři, zhorší kvalitu jejich života. Osteoporóza přitom není ničím vzácným. V ČR trápí přibližně tři čtvrtě miliónu lidí. Tím spíš bych čekal, že se o ni bude většina z nás zajímat.

Odhalte předehru choroby

Jaký postup je racionální? Osteoporóza má svůj předstupeň, osteopenii. Tu lze včas prokázat pomocí vyšetření kostí (osteodenzitometrie), a tak lze předejít rozvoji vlastní nemoci. Jako prevence obvykle stačí úprava jídelníčku a způsobu života. Efektivitu těchto kroků si lékař zkontroluje dalším vyšetřením, obvykle po delší době, dvou až třech letech.

Kdo by se měl nechat vyšetřit? Lidé, kteří si kladně odpoví na jeden z jedenácti dotazů (viz. rámeček vpravo) by měli podstoupit toto vyšetření. Nebo minimálně probrat se specialistou, jestli by nebylo vhodné, aby ho absolvovali.

Smyslem vyšetření není jen to, aby lékař osteopenii nebo řídnutí kostí diagnostikoval. Také by měl zjistit, jak rychle kostní hmota ubývá a z jaké příčiny. Nemusí jít jen o zrychlený úbytek kostní hmoty. Může se jednat třeba o poruchu její přirozené obnovy.

Někdy můžou za uvedené potíže hormony, jindy metabolická porucha, nemoc trávicího traktu nebo jen mizerný jídelníček. Lékař musí zjistit důvod potíží, jejich stupeň a už zmíněnou rychlost řídnutí kostní hmoty. Na základě zjištěných údajů může specialista stanovit riziko zlomenin v budoucnosti. Teprve pak navrhne změnu jídelníčku a životního stylu, případně léčbu.

Čekat na příznaky je hloupost

Pro správný růst a obnovu kostí není důležitý jen dostatek vápníku. Stejně podstatnou roli má i dostatek pohybu, pohlavních hormonů a vitamínu D. Pokud vám lékař diagnostikuje nemoc, tedy osteoporózu, musíte s ním probrat vhodný typ tělesné aktivity i její míru. Případně to, jaké zátěži se vyhnout (třeba se nedoporučuje zvedat předměty těžší než 5 kg). Nebo jak upravit byt, abyste se vyhnuli pádům, které hrozí zlomeninou (neklouzavé předložky v koupelně, na záchodě atd.).

Pokud jde o vápník, doporučenou denní dávku (půl gramu tohoto minerálu) získáte, když vypijete půl litru nízkotučného mléka, sníte 65 g tvrdého tvarohu nebo eidamu, čtvrt litru bílého jogurtu apod. Pacienti s osteoporózou potřebují příjem vyšší. Měli by se o svém jídelníčku poradit s nutriční terapeutkou. To samé platí i o vitamínu D.

Jedenáct otázek, které pomáhají odhalit osteopenii, případně osteoporózu

1. Měl váš otec, matka nebo sourozenec kulatá záda a zlomeniny po malém úrazu?

2. Trpíte chronickými poruchami žaludku, střev nebo jater?

3. Nesnášíte mléko?

4. Máte drobnou nebo hodně štíhlou postavu?

5. Užíváte dlouhodobě kortikosteroidní léky (např. prednizon), hormony štítné žlázy nebo tabletky na epilepsii?

6. Zápolíte se zvýšenou činností štítné žlázy, příštítných tělísek, případně s nádorovým onemocněním?

7. Nemohli jste se dlouhodobě hýbat?

8. Nezmenšila se vaše tělesná výška? Hrbíte se? Nezjistil u vás lékař deformace obratlů páteře?

9. Prodělali jste už zlomeninu kyčle, zápěstí nebo obratle?

10. Trpíte poruchami menstruačního cyklu, které trvají déle než rok?

11. Jste pět let po přechodu, ale nebrala jste dosud hormonální léky nebo jen krátkou dobu?

Velmi užitečnou publikací, kde se dozvíte víc o nemoci i úpravě jídelníčku, je brožura Diety při onemocněních osteoporózou (nakladatelství For sapi). Pokud byste ji nesehnali v knihkupectví, můžete si publikaci objednat přes internetová knihkupectví nebo přes e-shop na www.forsapi.cz).

Zásadní je jedna věc. Čekat na to, až se objeví příznaky choroby, je riskantní. Nemusí se totiž objevit žádné. Prvním příznakem se snadno stane až zmíněná zlomenina klíčku stehenní kosti. Té se ale dá v naprosté většině případů předejít. A vy už víte jak.

Reklama

Výběr článků

Načítám