Hlavní obsah

Téměř polovina neplodných žen trpí endometriózou

– PRAHA

Endometrióza patří k nejčastějším gynekologickým onemocněním, ale lékaři neznají příčinu jejího vzniku. Společným příznakem jakékoli endometriózy jsou nádorovitá zduření postiženého orgánu a cyklicky se opakující intenzivní bolest, která začíná dva až tři dny před začátkem menstruace. Desetina až polovina neplodných žen endometriózou trpí.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Je to onemocnění, při kterém se částečky děložní výstelky - endometria - nacházejí mimo děložní dutinu. Tato ložiska reagují na působení vaječníkových hormonů. Mohou se usazovat na jakémkoli orgánu v těle ženy s výjimkou sleziny. Většinou jsou však postiženy děloha, vejcovod a vaječník. Novinářům to řekla vedoucí Centra pro diagnostiku a léčbu endometriózy při Gynekologicko-porodnické klinice Všeobecné fakultní nemocnice Hana Hrušková.

Endometriózu lze dobře léčit hormonální blokádou vaječníků nebo chirurgickým odstraněním ložisek, které se provádí především laparoskopicky. Úspěšnější bývá léčba hormonální, ale u čtvrtiny až poloviny žen se do jednoho roku po vysazení léčby mohou obtíže opakovat. Hormonální terapie může vést i k dočasné ztrátě menstruace, návalům a poruchám spánku. 

Porucha se může podílet na neplodnosti

Pokud je endometrióza v dutině břišní rozsáhlá, způsobuje srůsty, které omezují pohyblivost vejcovodu, popřípadě ho mohou uzavřít a vajíčko nemůže postupovat do dělohy. 

Téměř 4000 žen s diagnózou endometriózy za tři roky vyšetřili ambulantně lékaři Centra pro její diagnostiku a léčbu Všeobecné fakultní nemocnice. Operaci podstoupilo 300 žen. 

Příčinou neplodnosti však může být i to, že ženy trpící endometriózou mají častěji potíže s ovulací, s produkcí hormonu ve vaječníku a s vývojem vajíček. Neplodnost může způsobit i porucha, při níž nedojde k prasknutí drobné cysty, která obsahuje vajíčko. Rovněž porucha imunitního sytému žen s endometriózou se může podílet na neplodnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Neplodnost - problém dnešní doby

Téměř všude na světě je mateřství hluboce zakořeněná kulturní hodnota. Rovněž v západním světě je ideál rodiny (s dětmi) jako základního kamene společnosti...

Špatný vzduch poškozuje plodnost mužů

Znečištěné ovzduší má negativní vliv na kvalitu spermatu. Vědci nedávno zjistili, že k neplodnosti mužů přispívají mimo jiné poruchy dosud málo prozkoumané...

Každý šestý pár v Česku je neplodný

V České republice se odhaduje, že každý šestý pár v plodném věku má vážné problémy s početím dítěte. Podle lékařů mužům ročně ubývají dvě procenta spermií.

Výběr článků

Načítám