Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů se snaží léčit nachlazení sama

Novinky, Bohumila Kunertová

Při prvotním výskytu nachlazení se téměř polovina Čechů snaží léčit sama svépomocí. Více než třetina lidí pak čeká na to, než nemoc sama odezní. Pouze 12 procent občanů vyhledá lékaře ihned při prvotních příznacích. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který probíhal od ledna do června letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Téměř polovina Čechů se snaží léčet první příznaky nachlazení svépomocí.

Článek

Podle Medianu 47 procent respondentů odpovědělo, že při prvotních příznacích zkoušejí nemoc léčit sami, celých 35 procent dotázaných pak uvedlo, že čekají, jestli nemoc neodezní sama. Lékaře vyhledá při prvních problémech pouze 12 procent obyvatel. 

Z výzkumu dále vyplynulo, že 53 procent všech dotázaných užilo v posledních 12 měsících lék proti nachlazení či chřipce. Nejméně je užívali lidé ve věku 70-79 let, nejvíce naopak ve věku 40-49 let a 12-19 let. Pokud se podíváme na užívání léčiv z hlediska pohlaví, léky na nachlazení užívaly více ženy (55,4 %) než muži (51,8 %). 

Průzkumu se zúčastnili občané České republiky ve věku 12 - 79 let, výsledky byly zjišťovány pomocí osobního pohovoru v kombinaci s vyplněním dotazníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na jarní nachlazení

Přichází jaro a jako každoročně nás svými výkyvy počasí zaskočí v podobě častých rým a pokašlávání, prostě lehkého nachlazení. Existuje několik zaručených rad,...

Výběr článků

Načítám