Hlavní obsah

Tajemství dlouhověkosti prý tkví v tvrdé dietě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Tajemství dlouhověkosti tkví v hodně tvrdé dietě, ale její účinky by v budoucnu mohly "simulovat" i nové léky, tvrdí belgický list Le Soir s odvoláním na výzkum skupiny amerických a evropských vědců.

Článek

Ti dospěli k poznání, že přísná dieta, kompenzovaná přísunem vitaminu a minerálů, snižuje riziko výskytu nemocí, včetně většiny forem rakoviny, a prodlužuje délku života. Recept přinejmenším platí u pokusných zvířátek, ale u lidí by měl taky fungovat. Bohužel, autor myšlenky, profesor Kalifornské univerzity Roy Walford letos v dubnu zesnul.

Naději pro ty, kteří se bohatě prostřeného stolu nechtějí zříci, však skýtá zjištění, že stejného efektu jako po důkladném přiškrcení přísunu kalorií patrně lze dosáhnout i farmaceutickou cestou. Ovšem, pokud se ještě podaří prozkoumat účinky působení na molekuly PPAR alfa, které řídí hospodaření s energií v buňkách lidského těla.

"K léku, zaručujícímu dlouhověkost, nepochybně vede ještě dlouhá cesta, ale už se rýsuje," míní deník, podle něhož se farmaceutický průmysl o výzkum velice zajímá.

Spokojeným životem k dlouhověkosti

Než se "živá voda" začne prodávat v lékárnách, nezbývá než se o dlouhověkost snažit životním stylem. Záhodno je vyhnout se kouření, pití, nadváze, rozvodu, chudobě, předčasnému odchodu ze školy i bydlení u rušné silnice, protože to vše zkracuje život. Taková křižovatka podle listu dokáže ubrat dva tři roky, rozvod čtyři, neukončené vzdělání devět let a kombinace cigaret a nadváhy až 14 let.

Naopak souhrn příznivých faktorů - poklidný život v končinách, kde lišky dávají dobrou noc, bez starostí o živobytí, nejlépe ve šťastném manželství a ve společnosti hromady přátel a domácího zvířete - dokáže prodloužit pobyt mezi živými až o 30 let.

Anebo by možná stačilo žít v Andoře a zvažovat, zda má smysl k vyhlídce na statisticky průměrných 83 let před sebou ještě pár roků odříkáním nepřidat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám