Hlavní obsah

Syrovátka - zázračný přípravek na hubnutí a krásnou pleť

Novinky, Dana Sokolová

Tajemství syrovátky tkví ve vysokém obsahu lehce stravitelných bílkovin, laktózy a celé řady vitamínů a minerálních látek. Lahodný nápoj je tak hojně využíván jako podpůrný prostředek při hubnutí, snižování cholesterolu, detoxikaci organismu, ale i při posilování a tvarování svalů či stavbě zubů a kostí. Příjemná koupel si pak poradí jak s projevy akné, tak s ekzémy, lupénkou či s dalšími problémy pokožky.

Foto: Profimedia.cz

Koupel v syrovátce působí blahodárně na pokožku

Článek

Syrovátka vzniká při srážení mléka a tedy jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýru. Jedná se o žlutozelenou tekutinu, která se však k domácímu použití prodává především v sušené podobě - ve formě bílého prášku. Pokud tento prášek rozmícháte v teplé vodě, získáte nápoj podobný mléku. Kromě chuti a konzistence ale s mlékem mnoho společného nemá. Je zdravější a pro lidský organismus přínosnější.

Nejdůležitější složkou syrovátky jsou snadno stravitelné bílkoviny. Podle Světové potravinářské a zemědělské organizace (FAO) a světové zdravotnické organizace (WHO) jsou tyto bílkoviny velmi kvalitní, proto jsou i využívány pro výrobu nejrůznějších doplňků stravy.

"Syrovátka je výjimečná právě obsahem kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Přitom do těla dodává zároveň minimální množství tuku a energie. To je důvodem obliby u redukčních diet," upozorňuje nutriční terapeutka z nemocnice v Liberci Lenka Mičová.

Obsahuje laktózu

Další podstatnou složkou syrovátky jsou sacharidy, rychle se vstřebávající zdroje energie, konkrétně laktóza. Ta je důležitá pro proces trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry. Jde vlastně o prebiotikum, které je podmínkou růstu probiotických bakterií v trávicím traktu tak, aby imunitní systém dobře fungoval a lidé byli chráněni před nebezpečnými bakteriemi a viry.

Výhodou laktózy je i ten fakt, že nevyvolává návyk na sladkou stravu, proto se i využívá v dětské výživě. Bohužel vzhledem k laktóze není syrovátka vhodná pro všechny lidi. Skupina lidí má na laktózu alergii.

Výborný zdroj vitamínů a minerálů

Syrovátku lze též považovat za výborný zdroj vitamínů skupiny B - B1, B2, B6, B12, kyseliny pantothenové, biotinu, ale i vitaminů C i A.

„Pokud vypijeme 0,5 l syrovátky, dodáme svému organismu cca 25 – 30 % denní potřeby vitaminu B12, polovinu denní dávky vitaminu B2, třetinu denní dávky kyseliny pantotenové a to vše při minimálním příjmu tuku a energie,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

Z minerálů pak lidský organismus nejvíce ocení draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek. Draslík pomáhá v boji proti celulitidě, lecitin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, L-karnitin pak pomáhá s únavou a vláknina reguluje zažívání.

Kde syrovátka skutečně pomáhá
Při hubnutí - Syrovátka díky bílkovinám, které obsahuje, dokáže člověka nasytit a potlačit tak pocit hladu na dlouhou dobu - pocit hladu oddálí až o 2 hodiny.  To je více než u ostatních bílkovin. Příznivý vliv má také obsažený vápník a laktóza. Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být syrovátka s minimálním obsahem tuku dobrým pomocníkem.
Při posilování a tvarování svalů - Syrovátkové bílkoviny v kombinaci s CLA a kreatinem vedou u trénovaných dospělých sportovců při intenzivním silovém tréninku ke zvýšení podílu "libové" svaloviny. Proto se i hojně využívají k výrobě sušených směsí na přípravu koktejlů pro sportovce. Trenéři však radí sledovat obsah bílkovin i v samotné sušené syrovátce. Měla by obsahovat min. 60 % bílkovin a max. 40 % laktózy.
Při dosahování rovnováhy střevní mikroflóry -  Laktóza obsažená v syrovátce má příznivý vliv na správné trávení. Působí jako prebiotikum, jež je předpokladem pro růst probiotických bakterií. Ty mají v procesu zažívání zásadní význam. Pokud jsou bakterie v rovnováze, nedochází k přemnožení těch „nepřátelských“ bakterií a virů, které mohou být původci onemocnění, a správně funguje i imunitní systém člověka.
Při prevenci srdečně - cévních onemocnění - látky obsažené v syrovátce dokáží zmenšovat rizika srdečně-cévních onemocnění, a to regulací krevního tlaku a snížením hladiny cholesterolu v krvi.
Při stresu - Při stresu se uplatňuje tryptofan, obsažený ve značné míře v syrovátkových bílkovinách (především v laktalbuminu), který se přeměňuje hydroxylací a dekarboxylací na serotonin - hormon dobré nálady.
U výživy starých lidí - Staří lidé trpí často nedostatkem bílkovin (tzv. sarkopenií), měli by jejich konzumaci zvýšit. Ukázalo se, že přísun syrovátkových bílkovin má větší efekt než jen odpovídající množství aminokyselin.
U boje s rakovinou - Dle provedených studií bylo prokázáno, že látky obsažené v syrovátce mohou zastavit růst rakovinných buněk a v procesu chemoterapie naopak chrání zdravé buňky před poškozením.
Při léčbě problematické pleti - Účinky vnější aplikace syrovátky nejsou žádnou novinkou. Už v minulosti ji ženy používaly pro mytí pokožky, pro její zjemnění a prevenci akné. Látky obsažené v syrovátce dokáží regulovat pH pokožky a jsou výborným prostředkem, jak zmírnit potíže s ekzémy, lupénkou a problematickou pletí vůbec. Syrovátku můžete přidávat do koupelí nebo si smícháním s vodou připravit výživnou masku, kterou pak aplikovat plošně, nebo dle potřeby na postižená místa.

Podle nutriční terapeutky Lenky Mičové však syrovátka není vhodná pro děti mladší 3 let, a to především pro vysoký obsah bílkovin. To samé platí i pro lidi trpící laktózovou intolerancí a při léčbě tetracyklinovými antibiotiky.

Účinky syrovátky

Při vnitřním užívání

- napomáhá snižovat cholesterol

- eliminuje záněty žaludku a střev

- podporuje činnost ledvin

- odvádí z organismu toxiny

- upravuje látkovou výměnu

- dodává tělu důležité minerály

- je nízkokalorickým nápojem

- zasytí, což je vhodné při hubnutí

- pomáhá a uzdravuje v období nemoci a při zvýšené teplotě

- posiluje oslabenou imunitu organismu

- pomáhá při gynekologických potížích

- posiluje nervovou soustavu

 Při vnějším užívání

- zjemňuje dermatózní pleť

- napíná, prokrvuje a vyhlazuje pokožku

- je vhodná i pro každodenní mytí

- téměř nezbytnou součástí při léčbě ekzémů či lupénky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám