Hlavní obsah

Syndrom diabetické nohy bývá častou komplikací cukrovky

Čtvrtina z více než 700 000 diabetiků trpí vážnými zdravotními komplikacemi. K nejzávažnějším patří syndrom diabetické nohy, kterým trpí přibližně 40 000 lidí s cukrovkou. Termín diabetická noha označuje poruchy tkáně nohy provázené poruchou nervů, nejčastěji pod kotníkem. I drobná poranění pak vedou ke vzniku vředů a infekcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nohy diabetika jsou obecně ohroženy poruchami čití a citlivosti, především změnami na velkých a malých cévách a na kostech a tyto změny hlavně na cévách mohou vést až k ischemii (nedokrvení) nohy s vážnými důsledky. Syndrom diabetické nohy pak postihne zhruba pět procent diabetiků.

Mezi prvotní příznaky obtíží patří silné pálení a svědění v klidu a v teple (např. pod pokrývkou), ztráta vnímání bolesti, dotyku, tepla, chladu, vibrací, pocit chladných nohou, šlehavé, bodavé a pálivé bolesti. Už při těchto příznacích by měl nemocný navštívit lékaře. Bohužel nemocní často tyto příznaky podceňují a k lékaři dochází až ve velmi pokročilém stádiu onemocnění.

Závažnými následky onemocnění  jsou vředy, gangrény a v krajních případech i nutnost amputace končetiny. Až sedmdesát procent amputací dolních končetin je způsobeno právě diabetem (cukrovkou). Některé statistiky se dokonce pohybují v rozmezí od 70 do 90 procent, což je alarmující. Rozhodující je tady včasné zahájení léčby na specializovaném pracovišti, které se zabývá nejenom bezprostředním ošetřováním vředů.

Každý diabetik by měl dbát na hygienu svých nohou

Riziko vzniku diabetické nohy může signalizovat pravidelné samovyšetření, které si pacient může provádět speciálními náplastmi, jež lze koupit v lékárně. Náplast dokáže kontrolovat funkci kůže a na problémy upozorňuje změnou zabarvení.

Diabetik by měl ošetřovat každou ránu, trhlinky, zarudnutí, kuří oka, mozoly, pravidelně nohy prohlížet v meziprstních prostorech a na chodidlech - každou změnu by měl bez váhání konzultovat s lékařem. Pokud diabetik jakkoli podcení příznaky choroby, měl by si uvědomit, že porucha inervace svalů vede ke kladívkovým prstům, pokles pocení přispívá ke vzniku kožních trhlin a porucha mikrocirkulace vede ke vzniku otoků, zhoršení prokrvení kůže a odvápnění kostí. V neposlední řadě je zde opravdu velké ohrožení amputace celé nohy. Proto by v žádném případě neměl podceňovat jakékoli změny na svých nohou!

Na syndrom diabetické nohy se specializují podiatrické ambulance

V Česku pracují téměř dvě desítky podiatrických ambulancí, které se specializují na syndrom diabetické nohy. Podle Alexandry Jirkovské z Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny by jich mělo být pětkrát tolik. Vznik a dostatečný počet podiatrických ambulancí dokázal ve Velké Británii a Německu téměř o polovinu snížit počet amputací nohy u diabetiků.

Reklama

Související témata:

Související články

I diabetici by měli sportovat

Bezesporu není život s diabetem (cukrovkou) zcela totožný s běžným životem. Člověk musí své návyky upravit tak, aby mohl žít bez obtíží, musí upravit svůj...

Výkyvy glykémie souvisí se sezónou

Taky si někdy říkáte, že byste chtěli mít tolik energie jako vaše děti? Jak na tom jsou však děti, které s "dodávkou energie" mají problém? Mohou si bez obav...

Potraviny, které pomáhají proti cukrovce

Cukrovku má u nás víc než 700 000 lidí. Příčinou této záludné choroby jsou genetické dispozice, ale hlavně špatný životní styl. Snad nejvýmluvnějším faktem je,...

Výběr článků

Načítám