Hlavní obsah

Výkyvy glykémie souvisí se sezónou

PRAHA

Taky si někdy říkáte, že byste chtěli mít tolik energie jako vaše děti? Jak na tom jsou však děti, které s "dodávkou energie" mají problém? Mohou si bez obav hrát, sportovat, jíst a pít jako jiné děti nebo se musí hlídat a omezovat a co vše je třeba dodržovat? Na všechny i jiné otázky odpoví následující článek.

Článek

Jako rodiče si ani nedokážeme uvědomit, jak je způsob života našich diabetických dětí spjat s jednotlivými ročními obdobími. Pokusme se společně zamyslet nad změnami životního stylu, které provázejí jednotlivé části roku. Určitě potom snáze porozumíme dlouhodobým výkyvům v glykémiích, změnám v inzulinových dávkách i rozdílnému riziku hypoglykémií mezi jarem, létem, podzimem a zimou.

Léto s diabetem

Letní prázdniny jsou pro všechny děti nejšťastnějším obdobím roku. Zbaveny všech školních povinností se mohou plně věnovat přirozenému pohybu a nejrůznějším formám sportu spolu se svými sourozenci, kamarády nebo rodiči. Nezáleží ani příliš na tom, tráví-li prázdniny u babičky na venkově, s rodiči pod stanem nebo v hotelu, na dovolené u moře nebo v horách.

Podmínky pro hojnost tělesného pohybu v přírodě navíc v létě usnadňuje příznivé a teplé počasí, pozdní stmívání s dlouhými večery a optimální zdravotní stav a tělesná kondice dětí v letních měsících.

Povzbuzení u moře

Při pobytu u moře vydá dítě mnohem více energie než jeho rodiče. Dítě nevydrží ležet v klidu na pláži. I když právě neplave, dovádí ve vodě, hraje míčové hry, pobíhá kolem vody s ostatními dětmi. Proto u moře potřeba inzulinu klesá, a to i ve srovnání s ostatními prázdninovými týdny.

I když dovolená u moře přináší pro léčení diabetu i některá úskalí (např. nezvyklou stravu s obtížnějším posuzováním výměnných jednotek, v některých zemích častější výskyt průjmových onemocnění, možnost úžehu se zvracením), celkově bývá takový pobyt pro léčení diabetu příznivým povzbuzením.

Vysokohorská turistika a cykloturistika patří mezi velmi vydatné způsoby dlouhodobé vytrvalostní fyzické zátěže. V den mnohahodinové vysokohorské výpravy či cyklistické túry čítající desítky kilometrů snížíme všechny inzulinové dávky nejméně o třetinu ve srovnání s dny bez sportovní aktivity. Večer nezapomeneme mírně snížit i dávku dlouhodobě působícího inzulinu před spaním, abychom snížili riziko noční hypoglykémie.

Překročení jídelního plánu

Prázdniny u babičky jsou pro některé děti plné sportu a pohybu (pokud je v okolí dostatek kamarádů podobného věku), v jiných případech mohou být naopak lenošivé (pokud je dítě samo). Mnoho babiček tak dobře vaří, že děti neodolají a překračují jídelní plán.

Některé babičky se také neorientují v úpravách dávek inzulinu tak dokonale jako rodiče, protože jim chybí každodenní celoroční zkušenost. Proto právě u babičky může být dítě poprvé v životě odkázáno především na vlastní rozhodování o inzulinové léčbě. Pro diabetes tedy může pobyt u babičky představovat přínos, má ale také svá úskalí. Při pochybnostech by se měli rodiče denně informovat na dávkování inzulinu a výsledky glykémií mobilním telefonem.

Dia-tábory

Letní tábory pro diabetické děti pořádá řada různých institucí a sdružení. Některé tábory jsou vedeny vynikajícím způsobem, přinášejí dětem nové zážitky a pomáhají jim získávat pozitivní sociální zkušenosti. Garancí kvalitního tábora pro diabetické děti je především přítomnost zkušeného dětského diabetologa, který spolu s dětmi několikrát denně posuzuje glykémie, pomáhá jim nacházet správné dávkování inzulinu, a tím také posiluje jejich snahu o optimální kompenzaci diabetu.

Některé současné dia-tábory však tyto podmínky nesplňují. Někteří táboroví lékaři problematice dětského diabetu dobře nerozumí, děti jsou při léčení diabetu odkázány samy na sebe a důvěra rodičů v zajištění dokonalé péče může být zklamána. Při pochybnostech o volbě vhodného dia-tábora je účelné poradit se s lékařem, který o dítě pečuje.

Materiál převzat z publikace: Abeceda diabetu: Lebl J., Průhová Š. a kol. 2. vydání, nakladatelství Maxdorf.

Reklama

Související témata:

Související články

Glykémii hlídá inzulin

Diabetes mellitus (lidově cukrovka) je porucha, při které neumí lidské tělo dobře hospodařit s glukózou neboli s krevním cukrem. Glukóza patří mezi jednoduché...

Diabetici potřebují individuální jídelní plán

Každý člověk s diabetem by měl mít svůj vlastní individuální jídelní plán s ohledem na výměnnou jednotku. Usnadní to plánování jídla a napomůže stabilizovat...

Výběr článků

Načítám