Hlavní obsah

Světový den hypertenze připomene rizika vysokého tlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmnáctý květen je Světovým dnem hypertenze. Připomene lidem význam životního stylu pro krevní tlak. Vysokým tlakem trpí v Česku až dva milióny dospělých, třetina o tom neví. Tlak o něco vyšší než doporučených 120/80 má ale značná část obyvatel. Vhodnou dietou a dostatkem pohybu si mohou i bez léků tlak snížit. Klesne tak i jejich riziko, že je postihnou komplikace vysokého krevního tlaku, jako je infarkt, mrtvice či selhání ledvin.

Článek

Vysoký tlak se počítá od 140/90 milimetrů rtuťového sloupce. Každoročně je nově zjištěn u 100 000 lidí. Z 90 procent je příčina vrozená, zbytek souvisí s jiným onemocněním, objevuje se často i v těhotenství nebo při užívání některých léků. 

Podle místopředsedkyně České společnosti pro hypertenzi Renaty Cífkové je pro obézní zásadní zhubnout. Když se jim podaří snížit váhu o pět až deset procent, klesne jim i tlak. Úprava stravovacích zvyklostí ale pomůže snížit tlak i lidem s normální váhou. 

Lidé, kteří si dietou chtějí snížit tlak, by měli omezit v jídelníčku sůl, naopak by měli jíst hodně ovoce a zeleniny. Obsahují draslík, který snižuje hladinu sodíku v těle. Dieta by měla obsahovat také nízkotučné mléčné výrobky. Povoleny jsou dva alkoholické nápoje za den pro muže a jeden pro ženy, popsala Cífková. 

"Když to ještě doplní fyzickou aktivitou, minimálně pětkrát týdně 30 minut, tlak jim klesne," dodala. 

Reklama

Související témata:

Související články

Léky proti bolesti mohou působit hypertenzi

Pravidelný příjem běžných léků na potlačování bolestí může způsobovat hypertenzi (vysoký krevní tlak). Shodli se na tom odborníci z Bostonu, kteří sledovali...

Výběr článků

Načítám