Hlavní obsah

Světem se šíří nebezpečný syndrom esemeskového krku

Novinky, bok

Mobily vládnou světu a dostihly téměř každého člověka. Díky supermoderním a chytrým přístrojům máme kdykoli a prakticky kdekoli přístup ke všemu, co chceme vědět. S tím jde ale ruku v ruce i nebezpečný syndrom tzv. esemeskového krku („Text neck”), který nám může způsobit řadu zdravotních a mnohdy zbytečných potíží.

Foto: Profimedia.cz

Nejen generace teenagerů kouká dlouhé hodiny do mobilu, přičemž lidé mají velmi nepřirozené držení těla.

Článek

Zkuste se někdy na chvíli zastavit a rozhlédnout se kolem. Je jedno, jestli budete zrovna v metru, tramvaji, na ulici nebo třeba v restauraci, určitě kolem sebe zahlédnete nemálo jedinců, kteří v ruce svírají svůj mobil a upřeně do něj hledí či esemeskují.

Závislost lidí na chytrých mobilech je tak veliká, že je mnozí vůbec neodkládají a mají je stále při ruce pro případ potřeby. Z lidské závislosti na mobilech a rizik s tím spojených vyplynulo podle odborníků jedno velmi nepříjemné zjištění typické pro 21. století – objevil se tzv. syndrom esemeskového krku, cituje server eligiblemagazine.com.

Ten se projevuje tím, že hlava je nepřirozeně nakloněna dopředu či dolů, což je důsledkem neustálého dívání do mobilu nebo jiného přenosného zařízení.

Ze zdravotního hlediska je taková dlouhodobá pozice špatná pro celkové držení těla. Ve správném postoji by hlava měla být ve vyvážené pozici přímo nad páteří tak, aby nám pomáhala udržovat těžiště. Studie ale prokázaly, že převážná většina lidí (více než 90 %) má při psaní zpráv hlavu vychýlenou kupředu o 10 i více stupňů, což ve výsledku může být hlavním spouštěčem zdravotních komplikací.

Bolesti krku a páteře 

Ve spojitosti s častým díváním do mobilu se objevují především nepříjemné bolesti krku a zad, případně blokace některých nervů.

Podle odborníků je hlavní problém v tom, že hlava nakloněná nepřirozeně dopředu o každého 2,5 centimetru zvyšuje váhovou zátěž krku a hlavy o 4,5 kilogramu. Čím větší sklon hlavy, tím větší je pak napětí na krku, v horní části zad je citelné i vyšší napětí svalů a dochází k horšímu prokrvení dané oblasti.

Je nadměrně namáhána páteř, čímž dochází ke krátkodobým bolestem v postižené oblasti. Při takovém dlouhodobém „postoji“ pak může docházet k trvalému vychýlení ze správné pozice držení těla.

Jak z toho ven

Zásadním řešením, jak se zbavit častých bolestí spojených s užíváním mobilu, je omezit „kontakt“ s ním. Pro některé jedince to sice bude téměř nemožné, ale život jim to nezničí, ba naopak zlepší.

Mnohými odborníky je také doporučováno, aby lidé všeobecně věnovali více pozornosti správnému držení těla. Špatný styl držení je totiž možné vidět nejen při esemeskování, ale například i v mnohých kancelářích, kde lidé tráví dlouhé hodiny u počítačů.

Když zjistíte, že jste v nepřirozeně skloněné pozici, narovnejte pomalu hlavu a bradu dejte jemně vzhůru. Pro relaxaci zad a krčních svalů se postavte do vzpřímeného postoje, ramena podél těla, a zkuste vytvořit jemný oblouk v dolní části zad.

Je více než pravděpodobné, že pokud máte sedavé zaměstnání nebo často koukáte do mobilu, bude vám přirozený postoj trochu nepříjemný, protože svaly budou navyklé na novou „nezdravou“ pozici. V takovém případě nezbývá nic jiného než pravidelné opakování, aby se tělo opět dostalo do správné formy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám