Hlavní obsah

Studie: konopí zničí plíce dřív než tabák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle mezinárodní vědecké studie zveřejněné v časopise Respirology dochází u kuřáků marihuany až o 20 let dříve k puchýřnaté rozedmě plic než u kuřáků tabákových cigaret. V Česku je marihuana oblíbená zejména u mladých lidí, zkušenosti s ní má 45 procent šestnáctiletých.

Článek

O výzkumu informoval na webových stránkách www.adiktologie.cz vedoucí pro vědu a výzkum Centra adiktologie Karlovy univerzity Tomáš Zábranský.

Puchýřnatý emfyzém je plicní onemocnění způsobené vdechováním jedovatých chemikálií a dlouhodobým působením tabákového kouře. Vzduch se uzavírá v plicích, což brání dýchání a plíce se tím poškozují. Podle autorů výzkumu byl průměrný věk kuřáků marihuany, kteří měli problémy s plícemi, 41 let. U pacientů, kteří kouří tabák, to bylo 65 let.

Specifický způsob šlukování marihuany je škodlivější

Přístroje odhalily u pacientů závažné asymetrické buly (puchýře) různých velikostí. Autoři výzkumu si větší poškození plic u kuřáků konopných látek vysvětlují jiným způsobem kouření marihuany a tabáku.

"Kuřáci marihuany inhalují velmi horký kouř marihuany co nejhlouběji a snaží se ho v sobě udržet co nejdéle a potom ho vyfukují velmi pomalu," vysvětlil vědec Matthew Naughton. Lidé, kteří kouří marihuanu, inhalují více kouře a zadržují dech až čtyřikrát déle než kuřáci cigaret.

Podle Zábranského je tento způsob vdechování kouře nejen velmi škodlivý, sporná je i jeho účinnost. Podle některých pramenů jde prý spíše o pověru, která českým turistům v nizozemských coffee-shopech vynesla přezdívku "pražští potápěči".

Marihuana patří po alkoholu a tabáku k nejčastěji zneužívaným návykovým látkám v České republice. Z mezinárodních srovnání vyplývá, že české děti a mladí lidé experimentují s konopnými látkami skoro nejvíce z celé Evropy.

Reklama

Související články

Stařenka dostala podmínku za dvě kila konopí

Dva roky vězení s tříletým podmíněným odkladem dostala u Okresního soudu v Bruntále dvaasedmdesátiletá Vlasta Komínková z Břidličné kvůli tomu, že policie loni...

Výběr článků

Načítám