Hlavní obsah

Štěstí se dá naučit, tvrdí psychologové

Síla pozitivního myšlení se skloňuje ve všech různých směrech. Jiné, než klasické formy medicíny ji vyzvedávají jako skvělou metodu samoléčby. Pozitivními myšlenkami se podle mnohých dá ovlivnit spousta věcí. A mimo jiné například i kvalita života.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Psychologové z prestižní Kliniky Mayo v Minnesotě tvrdí, že štěstí je vlastně volba. Člověk si může zvolit, že se na svět bude dívat pozitivně. A kdo to neumí, toho jsou schopni to za pár týdnů naučit. Vytvořili dokonce techniku zvanou 5-3-2, která do deseti týdnů pomůže člověku začít myslet pozitivně a zažívat pocit štěstí každý den.

Nejsou v tom peníze, zdraví ani úspěch. Nic z toho potřeba není. Podle vědců z Kliniky Mayo je potřeba pouze změnit nastavení mysli.

K úspěchu vedou čtyři kroky

Doktor Amit Sood tvrdí, že je potřeba postupovat ve čtyřech krocích. Prvním z nich je trénink pozornosti. K tomu je dobré vstávat ráno a opakovat si, za co vše je člověk vděčný, pobývat v přírodě, vědomě odmítat neustálé posuzování něčeho a vyjadřování svého názoru, ale naopak je dobré vyjadřovat druhým svou vlídnost.

Druhým krokem je emocionální odolnost. „Když se věci nedaří, snažte se zaměřit na to, co je v tu chvíli dobré v tom, co se zrovna nedaří. Na všem něco najdete,“ tvrdí doktor Sood. Navíc je v tu chvíli potřeba posilovat vděčnost, soucit, toleranci a odpuštění.

Třetím krokem je propojení mysli a těla. Toho lze dosáhnout čtením, cvičením, hudbou, uměleckou tvorbou, meditací, jógou a hlubokým dýcháním.

Čtvrtým krokem jsou zdravé návyky. Zjednodušte si život, vypusťte zbytečnosti, cvičte, jezte zdravě, nebojujte, pokud to není nezbytně nutné a prosvětlete svůj život humorem.

Důležité je naučit se myslet jinak

Čtyřicet až padesát procent lidského štěstí opravdu závisí jen na jeho volbách, na tom, na co se zaměří a čím se bude zabývat. „Můžete si zvolit žít tak, že se zaměříte na to, co je správné a krásné ve vašem životě. Štěstí je návyk. Někdo má to štěstí, že se narodí a už tak myslí, jiní se to musejí naučit a zvolit si to,“ tvrdí doktor Sood.

„Důležité je naučit se myslet jinak. Třeba se sám sebe zeptat, bude tohle ještě důležité za pět let? Ne? Pak to nemá smysl ztrácet s tím čas,“ tvrdí Sood.

Dále je nutné procvičování techniky 5-3-2. „Každý den pomyslete ihned po probuzení s vděčností na 5 lidí, kteří jsou ve vašem životě nejdůležitější. První 3 minuty na návštěvě rodiny tyto lidi přivítejte jako dlouho ztracené velmi dobré kamarády, nijak je neposuzujte a nesnažte se je nijak měnit. A první 2 sekundy při setkání s neznámým člověkem si tiše v duchu řekněte: ‚Přeji ti dobro,‘“ radí ve své knize Sood.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám