Hlavní obsah

Srdeční arytmie trápí téměř třetinu populace

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Arytmie, poruchy srdečního rytmu, postihují až jednu třetinu světové i české populace. V řadě případů pacienty přímo ohrožují na životě a jejich léčba ve vyspělých zemích patří k prioritám zdravotní péče. Arytmie se objevují jak u dospělých, tak i u novorozenců.

Foto: Klára Kašparová

Knihovní čtvrtek

Článek

"Česká republika je v léčbě poruch srdečního rytmu na velmi slušné evropské úrovni," řekl Právu v úterý doktor Miloš Táborský, vedoucí lékař kardiostimulačního centra pražské Nemocnice Na Homolce a předseda pracovní skupiny pro arytmie při České kardiologické společnosti.

"Mezi kandidátskými zeměmi na vstup do EU jsme v tomto oboru nejlepší a necháváme za sebou i některé vyspělé evropské země, jako je například Velká Británie," dodal lékař. 

Léčba stojí stamilióny

"Moderní léčba arytmií představuje řadu postupů a zaměřuje se hlavně na nefarmakologické postupy, k nimž patří kardiostimulace, zavádění kardiodefibrilátorů a další metody," řekl lékař.

Podle něj, voperováním kardiostimulátoru, který vysílá elektrické impulsy k srdci, se léčí příliš zpomalený srdeční rytmus.

Tzv. kardioverter-defibrilátory dokáží rozpoznat velmi rychlý a nekoordinovaný rytmus srdečních komor. Elektrickým výbojem či řadou stimulačních impulsů zabrání selhání srdce při život ohrožujících arytmiích a nastolí rytmus pravidelný.  

Nemoc postihuje i novorozence

Jestliže v kardiostimulátorech, implantovaných pacientům na milión obyvatel, zaujímáme v Evropě přibližně šesté místo, tak u kardiodefibrilátorů doháníme vyspělou Evropu.

"Evropská odborná společnost nám doporučila využít více moderních stimulátorů, a tak počet defibrilátorů u rizikových pacientů by měl stoupat," řekl Táborský.

"Arytmie postihuje především lidi starší padesáti let. Je však i řada vrozených poruch srdečního rytmu, dokonce už i v novorozeneckém věku. Jiné arytmie se typicky vyskytují mezi 20. a 30. rokem věku," řekl Táborský.

Reklama

Související články

Hořká čokoláda je dobrá na srdce

Čokoláda je zdravá, protože obsahuje určité látky, takzvané antioxidanty. Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy...

Pro zdravé srdce můžeme hodně udělat sami

Kardiovaskulární choroby jsou stále největším zabijákem. Ročně na ně v České republice zemře 60 000 lidí, a to je skutečně hodně. "Velké rezervy jsou...

Výběr článků

Načítám