Hlavní obsah

Pro zdravé srdce můžeme hodně udělat sami

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kardiovaskulární choroby jsou stále největším zabijákem. Ročně na ně v České republice zemře 60 000 lidí, a to je skutečně hodně. "Velké rezervy jsou v prevenci, protože většinu rizik onemocnění srdíčka můžeme ovlivnit sami," řekl Právu v pátek docent Jaromír Hradec, předseda České kardiologické společnosti.

Článek

Hradec dále uvedl, že nemoci srdce a cév mají v ČR "stále více nepřátel" jak v podobě moderní medicíny, tak v lepším životním stylu. "Během 90. let vzrostl např. čtyřikrát počet operací srdečních chlopní a zároveň se z našich jídelníčků vytratila značná část živočišných tuků. Přesto na nemoci srdce a cév umírá 55 % českých mužů a stejné procento žen," pokračoval Hradec.

Základními rizikovými faktory i nadále však zůstávají kouření, u mnoha lidí stále špatná životospráva, nadváha, vysoký krevní tlak, cholesterol a nedostatek pohybu. "Například co do tloušťky jsme mezi evropskou špičkou. Obezitu a vyšší hladinu krevních tuků má téměř každá třetí žena a každý pátý muž v ČR. Taková kombinace je vysoce nebezpečná," soudí doktor Jan Piťha, preventivní kardiolog pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Zdravě jíst a sportovat

Oba lékaři dodávají, že lékařská věda sice zmůže hodně a během posledních deseti let udělala v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním obrovský skok dopředu, ale my sami pro zdravé srdíčko můžeme moc a moc udělat.

"Jen 15 až 30 % populace má dědičný sklon ke vzniku tzv. metabolického syndromu, který se vyznačuje zejména zvýšením krevního tlaku a snížením dobrého cholesterolu. Rozhodující roli tedy sehrávají rizikové faktory, které jsme schopni ovlivnit," potvrzuje docentka Hana Rosolová, vedoucí Centra preventivní kardiologie na druhé interní klinice Fakultní nemocnice v Plzni. Doporučuje, abychom si každý rok nechali změřit krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Podle lékařů správný a zdravý jídelníček by měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, rostlinných tuků a k němu bychom měli mít i věku odpovídající sportovní aktivitu. Vyplatí se nejméně třikrát denně půl hodiny cvičit nebo ujít alespoň 10 000 kroků denně. "Jen tak pro své srdce uděláme hodně a přispějeme k tomu, aby bylo zdravé," soudí Hradec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám