Hlavní obsah

Spotřeba antidepresiv je u nás neustále na vzestupu

Novinky, das

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv bylo v roce 2002 u nás prodáno kolem tří miliónů balení antidepresiv. Od té doby ale popularita těchto léků rapidně vzrostla. Během deseti let byl zaznamenán jejich 100% nárůst. V roce 2012 tak bylo prodáno přes šest miliónů antidepresiv.

Foto: Novinky

Sám o sobě nárůst spotřeby antidepresiv neznamená, že došlo k nárůstu duševních onemocnění.

Článek

„Jedním z důvodů je, že lékaři začali antidepresiva předepisovat i na jiné diagnózy, například úzkost či nespavost. Zároveň se zde výrazně promítlo i to, že nově mohou tyto léky předepisovat i obvodní lékaři," vysvětluje profesor psychiatrie Cyril Höschl.

Sám o sobě tento nárůst spotřeby antidepresiv ale neznamená, že došlo k tak markantnímu nárůstu duševních onemocnění. Spíše lékaři nevhodně předepisují antidepresiva i tam, kde je již k dispozici jiný, specifický lék, který by mohli nemocnému nabídnout.

Jedním z příkladů nesprávné indikace antidepresiv je předčasná ejakulace. Mezi některými sexuology totiž neustále přetrvává mylný názor, že právě tyto léky jsou pro muže tou nejlepší volbou. Ve skutečnosti mají antidepresiva řadu nepříjemných vedlejších účinků a v okamžiku, kdy existují léky řešící poruchy ejakulace, je zbytečné zatěžovat organismus antidepresivy.

„U některých nemocných mohou antidepresiva zhoršovat erektilní funkci (tj. ztopoření pohlavního údu), ale také snižovat sexuální apetenci (chuť na sex), a může tedy vlivem léků dojít až ke ztrátě libida či k úplné ztrátě orgasmu i ejakulace,“ dodává psychiatrička a sexuoložka Taťána Šrámková z Fakultní nemocnice v Brně. Ostatní vedlejší účinky léčby antidepresivy jsou nejčastěji gastrointestinální (zažívací) potíže, pocení, někdy únava, bolesti hlavy a apatie.

Uleví, ale neléčí

Syndrom bolestivého močového měchýře je onemocnění, které nutí nemocného k častějšímu močení během dne a také v noci, přičemž močení je navíc provázeno zvýšenou bolestí. Mnohdy se jedná o bolesti tak silné, že pacienta zcela či přinejmenším částečně vyřazují z běžných denních aktivit.

„Pokud pacient trpí syndromem bolestivého močového měchýře, nejsou antidepresiva opravdu tou nejvhodnější formou léčby. Mohou sice pacientovi ulevit po psychické stránce, ale samozřejmě naprosto neřeší samotnou podstatu jeho problému, což je to nejdůležitější,“ vysvětluje MUDr. Libor Zámečník z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám