Hlavní obsah

Sperma Britů ztrácí kvalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Skotští vědci dospěli při výzkumech ohledně mužské plodnosti k varovnému zjištění: počet spermií v jednom mililitru spermatu se u mužů žijících ve Velké Británii snížil za necelých 15 let o třetinu. Znepokojivou skutečnost sdělili autoři výzkumu v Liverpoolu. Zjištění vyplývá ze studie, kterou zpracovalo středisko pro problémy plodnosti ve skotském Aberdeenu. Dokument shrnuje výsledky analýzy 16 tisíc vzorků získaných od sedmi a půl tisíce mužů.

Foto: M. Kolářová

Dětský karneval

Článek

Z analýzy vyplývá, že v období 1989 až 2002 se průměrný počet spermií snížil v jednom mililitru spermatu z 87 miliónů na 62 miliónů, tedy o 29 procent. Jde o velmi zneklidňující jev, vědci ale nevylučují, že realita by mohla být poněkud odlišnější, protože počet mužů, kteří se odhodlají svěřit se svými problémy lékaři, v posledních letech stále vzrůstá.

Jisté ale v každém případě je, že britští muži se podle nejnovějších celoevropských statistik stále výrazněji ocitají na posledních příčkách, pokud jde o mužskou plodnost. Na první příčce naopak zdá se stabilně kralují Finové, konstatoval doktor Alan Pacey.

Nepít vodu z vodovodu

Pokles plodnosti u britských mužů už přiměl londýnskou vládu, aby financovala řadu výzkumů týkajících se této problematiky. Mezi negativní faktory, které mohou mít na kvalitu mužského spermatu nejvýraznější vliv, patří konzumace alkoholu, stresová zátěž a přítomnost chemických prostředků jak na pracovišti, tak v domácím prostředí. Vyloučit se ale nedají ani negativní následky práce s počítačem, vegetariánské diety a také konzumace vody z vodovodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření marihuany prý snižuje plodnost

Sperma těch, kteří pravidelně holdují marihuaně, ztrácí svou životodárnou sílu rychleji, než je tomu u ostatních mužů. Tvrdí to studie vědců z Newyorské státní...

Výběr článků

Načítám