Hlavní obsah

Spása před malárií by mohla být už za šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvě miliardy lidí, které na planetě ohrožuje malárie, by podle mezinárodního týmu vědců mohl spasit nový lék. Zkoušky nové očkovací látky proti malárii provedené na dětech v Mosambiku dokázaly, že u více než dvou třetin z nich se nejprudší, často smrtelná forma této nemoci díky tomu nevyvinula.

Foto: Magistrát města Plzně

Koledníci oslovovali zpěvem známých písní kolemjdoucí na ulici, mnoho Plzeňanů ale za nimi přicházelo samo.

Článek

V subsaharské Africe na malárii umírá každé páté dítě. "Je to, jako kdybyste každý den naložili celý Boeing 747 dětmi a pak ho nechali narazit do Kilimandžára," řekl listu The Times Wen Kilam z Africké společnosti pro boj s malárií.

Nemoc, jejíž podstatou je rozpad červených krvinek, způsobuje parazit Plasmodium falciparum, přenášený komáry, přesněji samičkami komára rodu Anopheles. V současnosti se proti nemoci vyvíjí asi 20 očkovacích látek. Na lidech se ale testovala jen jedna - vakcína s názvem RTS, S/ASO2A.

Očkování nebude hned

Vakcína zabrání parazitovi, aby pronikl do jater, kde se množí. Podle vědců nedokáže malárii vymýtit, ale mohla by podstatně zmírnit její průběh. Nemoc by se tak projevovala jen jako lehká infekce. Budou-li další pokusy úspěšné, stane se první očkovací látkou proti parazitům.

Doktor Joe Cohen z farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline byl v týmu expertů z francouzského Montpelieru a španělské Barcelony, který vakcínu připravil a jejichž výzkum financoval Bil Gates. "Vakcína, která dokáže snížit úmrtnost na malárii o 30 procent, může mít obrovský dopad - na zdravotnictví, ekonomiku, sociální sféru i na vývoj těchto dětí," řekl.

Doktor Cohen ovšem podotýká, že po povzbudivých výsledcích pokusu na lidech nelze usnout na vavřínech: "Konečným cílem je vyvinout vakcínu, která bude aplikována mladším dětem spolu s dalším očkováním. O tom teď jednáme se svými partnery z Iniciativy za očkování proti malárii, s imunology a zvláště s odborníky na malárii."

Otázkou zůstává, kolik bude vakcína nakonec stát. Někteří lidé tvrdí, že nemá smysl vyvíjet drahou látku, kterou si chudé africké země ani nebudou moci dovolit.

Jen vakcína tropy nespasí

Látka RTS také vytváří imunitu proti hepatitidě typu B, takže zřejmě nebude nejlevnější. Doktor Cohen ale tvrdí, že odborníci to berou v úvahu. "Jak společnost GlaxoSmithKline, tak Iniciativa za očkování proti malárii chtějí udělat vše pro to, aby vakcína byla dostupná těm, kdo ji potřebují nejvíc. V tomto směru bude třeba jednat s případnými dárcovskými a dalšími organizacemi, které vakcínu - až bude hotová - koupí a postarají se o její rozšíření."

Výše nákladů na výrobu vakcíny zatím není známa, ale podle odhadů je to asi 300-500 miliónů dolarů. Budou-li další pokusy úspěšné, není vyloučeno, že vakcína bude dostupná už v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci našli lék na malárii

Přes dvě miliardy lidí, které na planetě ohrožuje malárie, by podle mezinárodního týmu vědců mohl spasit nový lék. Přípravek působí na stejném základě jako...

Výběr článků

Načítám