Hlavní obsah

Smažená slanina s vejci prý urychluje průběh demence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také milujete vydatné snídaně v podobě smažené slaniny a sázených vajec? Pak buďte na pozoru! Podle vědců totiž takto vydatná snídaně obsahuje látky, které urychlují průběh demence a zhoršují Alzheimerovu chorobu.

Foto: Profimedia.cz

Snídaně, které by se lidé měli raději zříct.

Článek

Vědci z Vysoké školy lékařské Mount Sinai v New Yorku sledovali vliv produktů pokročilé glykace (AGE) na rozvoj demence u dospělých. Tyto produkty vznikají, když saturovaný tuk, bílkovina a sacharidy za horka společně reagují. AGE produkty se vyskytují ve vyšší koncentraci ve slanině, uzeninách, pizze či burgerech. A vznikají hlavně při grilování a smažení.

Vědci z New Yorku přitom testovali účinky AGE produktů na mozek myší, na rozvoj neurodegenerativního onemocnění a schopnost učit se a pamatovat si ve vyšším věku. Kontrolní skupina dostávala stravu energeticky stejně bohatou, ale bez AGE produktů.

„Jedinci krmení potravou s vysokou koncentrací AGE produktů byli výrazně zapomnětliví a demence u nich probíhala mnohem rychleji,“ tvrdí tým z New Yorku, který lidem radí, aby se vyhýbali smaženému a grilovanému jídlu a dávali přednost vařeným pokrmům.

Zvláště osoby ohrožené neurodegenerativními chorobami a demencí by se měli pak smaženým a grilovaným pokrmům vyhýbat zcela. Čím méně AGE produktů do sebe člověk dostane, tím lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Alzheimer přichází nenápadně a pozvolna

Nemoc, která je jednou z nejčastějších příčin demence, postihuje až 44 miliónů lidí po celém světě. Přichází nenápadně a bez zjevné příčiny. Nejdříve se...

Výběr článků

Načítám