Hlavní obsah

Sluch se začíná zhoršovat ve 40 letech

Novinky, Karolina Zarzycká

Poruchy slyšení, nedoslýchavost, šumy a hluchota, to nejsou starosti, které řeší pouze starší ročníky. Stále více se tyto zdravotní komplikace týkají střední a mladé generace. O uši a sluchový aparát je třeba dbát, neboť se s přibývajícím věkem bude problémů se slyšením přibývat. A to nenávratně.

Foto: Profimedia.cz

Hygiena sluchového aparátu spočívá především v nevystavování se nadměrnému hluku.

Článek

Sluch nám přestává fungovat v souvislosti s věkem. Okolo 40. roku věku začínají naše uši hůře slyšet vysoké tóny, protože se snižuje počet receptorů buněk vnitřního ucha. To může vést ke smyslově-nervovým ztrátám sluchu, až k totální hluchotě ve stáří.

Za zhoršení sluchu mohou i nedoléčené nemoci

„Hlavními důvody ztráty sluchu může být fyziologické stárnutí ušního aparátu, prodělané onemocnění, virové infekce, cukrovka, ateroskleróza, léky poškozující ušní aparát, ale také vnější činitelé, jako je například hluk,“ vyjmenoval otolaryntolog Michal Watrobski z kliniky Krajmed ve Varšavě.

Zpočátku si pacienti se zhoršujícím se sluchem ani neuvědomí, že slyší hůře. „Signály jako zvyšování zvuku u televize, rozhlasu, hlasitější mluvě předznamenávají problém, jejž je třeba řešit u lékaře-specialisty,“ varuje Watrobski.

Pozor na sluchátka i hlučný pracovní provoz

Mladí pacienti, kteří se na klinice u doktora Watrobského stále častěji objevují, mají problémy se slyšením kvůli častému a intenzivnímu poslouchání muziky například ze sluchátek. Lidé, kteří v hluku pracují, musí dbát na ochranu uší: měli by nosit ušní chrániče či helmy. Trvalé poškození sluchu může způsobit náhlý a intenzivní hluk, jako je například výstřel ze zbraně či vystřelená petarda.

Je také důležité, aby nikdo nezapomínal doléčení vyléčení virových a bakteriálních vyšetření, hlavně horních cest dýchacích. Důsledkem nedoléčení může být poškození sluchu, jež se obvykle léčí medikamenty, někdy je třeba i chirurgického zásahu.

„Kdo se po prodělaném onemocnění cítí nepohodlně, má ušní šumy, v hluku přestává rozumět hovořícím lidem, měl by se určitě obrátit na ORL specialistu,“ upozornil Watrobski. Na stav ušního aparátu mají vliv nemoci jako hypertenze, diabetes nebo zvýšená hladina cholesterolu.

Ošetřování vnitřního, středního i vnějšího ucha

Ušní aparát se skládá ze tří hlavních částí: vnitřního, středního a vnějšího ucha. Ošetřování vnitřního ucha spočívá v bránění se hluku, střední ucho se chrání tak, že se při ucpání nosu vytlačí vzduch z ušní Eustachovy trubice nebo se polykají sliny při ucpaném nose. Vnější ucho se samo čistí mazem, jenž není špínou, ale přirozenou ochrannou substancí.

„Někomu se ušního mazu tvoří víc, ale to bývá zanedbáváním ušní hygieny. Pro běžné každodenní čištění uší stačí teplá voda. Pozor na používání vatových tyčinek. Tyčinky dráždí mazové žlázy, nebo může dojít k zasunutí tyčinky hluboko do zvukovodu. Tyčinka může poškodit kůži zvukovodu nebo dokonce bubínku. Pacienta to bolí, může u něj dojít ke krvácení a zhoršení sluchu. Pak je třeba navštívit ORL oddělení,“ upozornil MUDr. Watrobski.

Ušního specialistu by měl navštívit každý člověk v tomto intervalu
třicetiletý a starší - každých pět let
čtyřicetiletý a starší - každé čtyři roky
padesátiletý a starší - každé dva až tři roky
Ti, již pracují v hlučném prostředí, by měli absolvovat kontrolu na ORL každý rok.

Anketa

Máte problémy se sluchem? V kolika letech začaly?
1. 70 let
6,3 %
2. 60 let
10 %
3. 50 let
20,2 %
4. 40 let
38,7 %
5. 30 let
12,3 %
6. 20 let
12,5 %
Celkem hlasovalo 511 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám