Hlavní obsah

Singapurem vládne neznalost přenosu HIV

– SINGAPUR

Jeden ze tří obyvatel Singapuru věří, že virus HIV se může přenášet komárem či jiným hmyzem. Mnoho dalších je přesvědčeno, že virus není přenosný při pohlavním styku, ale může se přenést třeba při kýchání či kašlání. Vyplývá to z výsledků studie zveřejněné v pátek.

Foto: archiv
Článek

Výzkum, který provedli vědci ze singapurské univerzity, odhalil zásadní neznalost či falešné domněnky v oblasti HIV a následného onemocnění AIDS. Výsledky studie zveřejnil list The Straits Times.

Závěry jsou smutné - obyvatelé Singapuru jsou v oblasti AIDS stejně neznalí, jak byli před pěti lety, a to i přes to, že v zemi neustále roste počet nakažených HIV. Mezi neznalými nejsou jen lidé s nižším vzděláním, ale rovněž dospělí, kteří dosáhli středoškolského vzdělání, mnoho jich je dokonce držitelem vysokoškolského diplomu.

Počet nově nakažených roste

Profesor Vivien Lim, který se na studii podílel, vyzval k celonárodní kampani, která by šířila informace týkající se této smrtelné nemoci. Osvěta by se měla zaměřit především na různé způsoby prevence.

Počet nových pacientů s AIDS se jen za poslední čtyři roky zdvojnásobil, uvedl doktor Balaji Sadasivan ze singapurského ministerstva zdravotnictví. Například v roce 1993 bylo zaznamenáno 63 nových případů AIDS, vláda však očekává, že jejich počet letos stoupne na 300. Předpokládá se, že se v roce 2010 vyšplhá až na tisícovku nově nemocných AIDS.

Podle Balajiho Sadasivana čelí Singapur epidemii AIDS, aniž by v zemi existovala účinná prevence. Přitom však uplynulý měsíc vyloučil možnost rozsáhlé veřejné kampaně s ohledem na místní "konzervativní" populaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám