Hlavní obsah

Stoupá počet Asiatek nakažených HIV při manželském sexu

– MANILA

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý upozornila, že se stále více žen zejména v asijských zemích nakazí virem HIV při manželském sexu. Shigeru Omi, oblastní ředitel WHO se sídlem v Manile dodal, že počet nakažených žen v Asii vzrostl za poslední dva roky o deset procent.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ředitelka Městské knihovny PhDr.Jana Kalousková a vydavatel Jiří Brauner představili posluchačům neobvykle statečnou ženu Věru Sosnarovou.

Článek

Ženy, které jsou vdané a žijí monogamně, nyní představují většinu nově nakažených HIV, a to v mnoha zemích, například v Kambodži a Thajsku. Omi dokonce uvedl, že se choroba AIDS stala "epidemií dívek".

Omi přitom prohlásil, že ty, které se nakazily HIV, sice nemají riskantní styky, při nichž by pohlavně žily s více partnery. Na vině jsou jejich manželé, kteří navštěvují prostitutky, injekcemi si do žil vpravují drogy nebo vyhledávají styk s jinými muži z rizikových skupin.

Zároveň upozornil na skutečnost, že v mnohých zemích je pro ženy těžké, aby si vydobyly partnerovu věrnost či užívání prezervativů. Mnohé ani nemohou odmítnout v manželství sex. Přitom ani nevědí, že jejich muž je nakažen, varoval Omi.

Mnohé ženy také mají omezený přístup k informacím o nákaze HIV a chorobě AIDS, což je dáno tím, že některé nejsou gramotné a zdravotnické služby, které mají na starosti prevenci, se na ně málokdy obracejí. Podle Omiho bude nyní potřeba, aby WHO vyvinula programy na pomoc ohroženým ženám.

Reklama

Související články

Bavorsko elektrifikuje železnici na Cheb

Bavorsko se přece jen chystá elektrifikovat železnici z Norimberku směrem na Drážďany, včetně odbočky na Marktredwitz a Cheb. Karlovarský kraj se opět stane...

Lék proti AIDS pomůže chudým zemím

Díky podílu českých vědců na výrobě nového léku proti AIDS bude léčba tohoto onemocnění umožněna i lidem ve velmi chudých zemích, zejména Afriky, kde prudce...

Výběr článků

Načítám