Hlavní obsah

Šest superpotravin, které nestojí za nákup

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superpotravinám je někdy přisuzována až zázračná moc. Lidé je tak v touze udělat pro své zdraví maximum zařazují do svých jídelníčků. Ne vždy se ale kýžené výsledky dostavují. Australská odbornice na výživu Paula Norrisová poukazuje na to, že se za superpotraviny často vydávají i potraviny, které jimi rozhodně nejsou, protože jejich účinky na zdraví jsou minimální. A pokud už jsou, pak existují mnohem levnější alternativy.

Foto: Profimedia.cz

Superpotravinám je někdy přisuzována až zázračná moc.

Článek

1. Kokosový olej

Přestože vědci již nesčetněkrát vyvrátili tvrzení mnohých rádoby odborníků na výživu, že je kokosový olej zdravý tuk, mnozí lidé za něj stále utrácejí nemalé peníze.

„Žádná dosavadní tvrzení o kokosovém oleji a jeho příznivém vlivu na imunitní systém, metabolismus či potlačení chuti k jídlu se nepotvrdila. Jisté je jen to, že má vysokou hladinu nasycených mastných kyselin. A to kolem 90 % procent, u kterých je jasně potvrzeno, že škodí zdraví,” varuje pro Daily Mail Norrisová.

Pokud jej chcete používat, pak v omezeném množství, stejně jako je tomu například u sádla, jež má kolem 70 % nasycených mastných kyselin.

2. Jablečný ocet

Jablečný ocet nalačno je mnohdy doporučován jako nejlepší prostředek pro správné nastartování metabolismu.

„Bylo prokázáno, že snižuje glykemický index u potravin, jež ho výrazně zvyšují, ale stejně tak funguje každý ocet. Podobně je tomu u obsaženého pektinu, který je považován za prospěšné prebiotikum, jež živí dobré bakterie ve střevech. Jablečný ocet jej obsahuje stejně tak jako celá jablka, ale i další plody,” upozorňuje Norrisová.

Problém je podle odbornice ale v tom, že pokud jej užíváte nalačno, pak je prokázáno, že velmi významně poškozuje zuby! Pokud se jeho pití nalačno nechcete vzdát, pak při jeho konzumaci alespoň používejte brčko, které zuby alespoň částečně ochrání.

3. Aktivní uhlí 

Zubní pasty s aktivním uhlím jsou často doporučovány jako ty nejlepší pomůcky k bělení zubů. Ve skutečnosti to ale nebylo nikdy potvrzeno.

Bělicí účinek aktivního uhlí je postaven na teorii, že molekuly uhlíku mají velký povrch, a proto na sebe mohou vázat další molekuly včetně pigmentů z povrchů zubní skloviny. Ve skutečnosti ale nikdo neví, co vše je uhlík na sebe schopen skutečně vázat, zda to nejsou i látky, které jsou pro vyvážené prostředí v ústech důležité.

Samotné aktivní uhlí nemá prokázané bělicí účinky, výrobci proto často pasty s aktivním uhlím doplňují o látky s abrazivními složkami. Většina z nich přitom na to jedince neupozorňuje. Lidé pak sice mohou mít bělejší chrup, ale i poškozenou zubní sklovinu, i když uhlí samo o sobě sklovinu nepoškozuje. Dávno navíc není pravdou, že přípravky z aktivního uhlí jsou výrazně levnější, než je tomu u komerčních past.

Aktivní uhlí bylo používáno zejména jako lék proti průjmu. Dříve se používalo živočišné uhlí, jež se vyrábělo ze zvířecích kostí, dnes se už vyrábí jen aktivní uhlí ze dřeva, uhlí či kokosových ořechů.

4. Zelené prášky

Zelené prášky typu matcha, zelený ječmen, chlorella apod. jsou doporučovány kvůli obsaženému vysokému množství vitamínů, minerálů a enzymů.

„Tyto prášky sice mohou opravdu obsahovat celou řadu aktivních látek, ale jejich cena je mnohonásobně vyšší, než si zaslouží. Ve skutečnosti jste schopni ty samé látky získat z konzumace celého ovoce a zeleniny, a to mnohonásobně levněji,” vysvětluje odbornice.

Navíc čerstvé ovoce a zelenina obvykle obsahují mnohem více zdravých sloučenin, které sušené prášky obsahovat ani nemohou, protože jsou jednoduše zpracovávány.

5. Goji neboli kustovnice čínská

Bobule goji podle mnohých tvrzení obsahují velké množství vitamínů A a C, které jsou důležité pro budování imunity a prevenci onemocnění - od běžného nachlazení až po rakovinu.

„Ano, tyto bobule skutečně obsahují antioxidanty, ale nejsou lepší než antioxidanty získané z jiných, mnohem levnějších a někdy i chutnějších bobulí,” vysvětluje Norrisová.

Podobné je to i u bobulí Acai, které jsou podobně populární.

6. Aktivní oříšky

Mnohé weby doporučují, aby se ořechy před konzumací namáčely přes noc do vody - aby se zaktivovaly enzymy, jež se vytvářejí u semen při klíčení. Ořechy jsou pak prý nejen zdravější, ale trávicí trakt si s nimi i lépe poradí, jsou tedy lépe stravitelné.

„Ořechy mají obecně vysokou dávku polynenasycených tuků a mononenasycených tuků, které snižují hladinu cholesterolu. Ale nejsou žádné klinické studie, které by potvrzovaly, že ořechy jsou skutečně zdravější, když jsou namáčené,” dodává odbornice.

Anketa

Kupujete takzvané superpotraviny?
Často
3,5 %
Občas
14,5 %
Vůbec
57,9 %
Nevím, co to je
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3584 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám