Hlavní obsah

S rostoucím věkem klesá kvalita lidských vajíček i spermií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékaři umějí prodloužit lidský život, ale zatím nedokážou prodloužit reprodukční věk. Optimální věk pro otěhotnění je 25 až 26 let a optimální věk muže pro otcovství je 28 až 29 let. S přibývajícím věkem klesá kvalita spermií a mění se i kvalita vajíčka.

Článek

Po 35. roce věku ženy snižuje pravděpodobnost přirozeného otěhotnění i úspěšnost asistované reprodukce. Mimo jiné proto, že se u žen snižuje počet ovulačních cyklů, i když menstruují pravidelně, řekla to primářka Milena Brandejská z Centra lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet.

Podle Jitky Řezáčové z Ústavu péče o matku a dítě je ve vyspělých státech i České republice každé sedmé manželství nechtěně bezdětné a lze očekávat, že jejich podíl poroste. Dobrou zprávou je, že lékaři v současné době dovedou 80 až 90 procent párů, které se léčí, dovést k těhotenství.

 Nejzásadnějším objevem léčby neplodnosti bylo na konci 70. let oplodnění vajíčka spermií mimo tělo ženy a následný přenos embrya do děložní dutiny. V České republice tři procenta loni narozených dětí přišla na svět díky mimotělnímu oplodnění. Dalších přibližně sedm procent dětí "vděčí za svůj život" nějakému jednoduššímu medicínskému zásahu. 

Asistovaná reprodukce se neustále vyvíjí a zdokonaluje. Dokonalejší techniky, kvalitnější přístroje a laboratorní vybavení, včetně účinnějších hormonálních přípravků, zvyšují úspěšnost léčby neplodnosti.

Při oplodnění vajíčka ve zkumavce a přenesení embrya do dělohy se úspěšnost při jednom pokusu pohybuje kolem 30 až 40 procent. Při dalším cyklu se šance o něco zvyšuje, protože lékař už ví, jak žena reaguje na hormonální stimulaci, pravděpodobnost vzroste asi na 50 procent. Zdravé manželské páry, které mají pravidelný pohlavní styk, mají během jednoho měsíce desetiprocentní naději, že žena otěhotní. 

První dítě "ze zkumavky" se narodilo v roce 1978

Podle Brandejské se zhruba desetina léčebných cyklů provádí s dárcovskými vajíčky. Anonymní dárkyně musí být ve věku do 35 let a jsou podrobeny genetickému vyšetření. Vajíčko darují bezplatně a mají nárok jen na úhradu výdajů spojených s léčbou.

Do loňského roku byla asistovaná reprodukce vázána na manželství. Od roku 2006 mohou lékaři pomáhat i nesezdaným párům. Zdravotní pojišťovny hradí tří léčebné cykly, a to maximálně do 39 let věku ženy. První "dítě ze zkumavky" se v ČR narodilo v roce 1982, tedy čtyři roky po Louise Brownové, která byla vůbec prvním dítětem, počatým mimo tělo matky. 

Do České republiky jezdí pro oplodněné vajíčko i páry ze zahraničí

Lékaři se shodují na tom, že Česká republika patří mezi země s velmi dobrou zdravotní péčí o neplodné páry. V Česku a také pravděpodobně v celé Evropě s výjimkou Velké Británie nemůže žena donosit oplodněné vajíčko za jinou ženu, tak jak je tomu například v USA.

V Česku je 24 center asistované reprodukce. Od počátku letošního roku existuje v ČR národní registr asistované reprodukce, takže v budoucnu budou známy přesné údaje. Primář brněnské Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie Ladislav Pilka odhaduje, že čeští lékaři provedou ročně 9000 cyklů umělého oplodnění.

Podle Pilky přijíždějí například do Brna pro darované vajíčko i manželské páry ze zahraničí. Příjemkyní vajíčka by teoreticky mohla být žena bez omezení věku. Z etických důvodů není dobré, aby to byla žena ve věku "babičky", dodal. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám