Hlavní obsah

S migrénou zatočíme nejen správnými léky

Právo, Vlaďka Merhautová

Vysledovat, kolik lidí vlastně migrénou trpí, je téměř nemožné. Migrenici totiž často svou nemoc skrývají, a to jak před svými nejbližšími, tak i před lékařem. Odhaduje se ale, že například ve Velké Británii jí trpí každý desátý obyvatel. V Dánsku je to zhruba osm procent, ve Spojených státech šest procent mužů a 18 procent žen. V ČR jsou čísla podobná.

Foto: Profimedia.cz

Úplně nejčastějším spouštěčem migrény je stres.

Článek

Spouštěče

Migréna nevzniká jen tak, bez podnětu, ale díky tzv. spouštěčům. Mohou se během let měnit, i když záchvaty migrény zůstávají stejné. Úplně nejčastějším spouštěčem je stres. Hned za ním je nedostatek spánku, hlad, změny počasí, menstruace, alkohol, obzvláště červené víno, fyzická námaha a dokonce sex.

Postupem času se spouštěči stávají také potraviny. Často jimi jsou čokoláda, sýr nebo citrusové plody. Ženy to mají ve spojitosti s migrénou těžší. Podle statistik totiž touto nemocí trpí třikrát více než mužů. Zřejmou příčinou jsou hormonální změny u žen.

Stres a únava

Třetí dítě porodila Vlasta ve 34 letech. Od počátku byla Eliška čilé miminko, až moc. Nedala pokoj ani v noci. Zpočátku se neustále dožadovala krmení, pak si broukala, chtěla si hrát, a když Vlasta zkoušela nevšímat si jí, upozorňovala na sebe pláčem. Nechtěla, aby malá budila manžela, který měl důležitou funkci na ministerstvu. Do pokoje ke starším dětem si Elišku také netroufla přemístit, protože školáci by odcházeli z domova nevyspalí.

Přes den si lehnout nešla, dopoledne zabralo vaření a práce v domácnosti, pak úkoly a učení se staršími dětmi. Každý týden ve čtvrtek začínala Vlastu bolet hlava. Bolest se stupňovala, chtělo se jí zvracet, měla průjem. Toužila zalézt to tmy, hlavu schovat pod polštář a spát. Myslela si, že má bolesti hlavy od páteře, jak tahá nákupy a dítě. Netušila, že trpí migrénou. Ta paradoxně ustoupila, když se vrátila po mateřské do práce. Eliška šla do školky, unavila se během dne hrou s vrstevníky a v noci spala.

Účinné triptany

Pro léčbu slabých záchvatů je možné použít volně prodejné léky na bolest či jejich silnější varianty, které jsou obvykle na předpis. Ty ovšem neodstraňují příčinu migrény. Při těžších formách je dobré sáhnout po silnější zbrani v podobě léků přímo určených k léčbě migrény, které pacientovi předepíše lékař. Jedná se o specifická antimigrenika, léky ze skupiny triptanů.

Triptany nejen tlumí bolest, ale zabraňují rozvoji záchvatu a omezují pocit nevolnosti, zvracení a další doprovodné příznaky migrény, jako je citlivost na světlo či zvuky. Mezi triptany patří i u nás dostupné léky, jako jsou Cinie, Fromen, Imigran, Naramig, Relpax a další. K léčbě migrény triptanů využívá zatím pouhých 13 procent migreniků. Užitek by přinesly daleko většímu počtu pacientů.

Lék užít včas

Ani triptany – přestože jsou důležité – nepomohou všem a při každém záchvatu bolesti hlavy. "Jsou účinné pouze u migrény, a je třeba lék užít včas, dříve než se záchvat plně rozvine a pacient zvrací,“ vysvětluje MUDr. Jolana Marková, předsedkyně sekce České neurologické společnosti pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy.

"Záchvaty se mohou projevit jednou nebo dvakrát za měsíc, ale někteří nešťastníci trpí jednou až dvakrát týdně. Záleží na aktuálním stavu organismu, například hormonální situaci žen, stresech doma či v zaměstnání, nebo také na změnách počasí. Může to být rozdílné dokonce i u stejné osoby,“ doplňuje lékařka.

Více na www.migrenik.cz.

Migréna a čokoláda

Čokoláda je pro migreniky velmi zajímavým fenoménem. Zatímco někdy může působit jako spouštěč, jindy je častou příčinou bolesti hlavy i pokles nízkého krevního cukru. Kostička čokolády naopak může hned v počátku záchvat zastavit.

Studie ukázaly, že kopretina řimbaba může zabránit záchvatům migrény. Někomu pomáhá akupunktura, a to i přesto, že se přesně neví, jak akupunktura při prevenci záchvatů migrény působí. Úlevu může přinést tlak na citlivé body během záchvatu – akupresura.

Pomohou také masáže ke snížení napětí ve svalech. Pokud se provádí pravidelně, masáž minimalizuje bolesti hlavy pocházející ze stresu. Některým lidem prospívá masáž kombinovaná s použitím aromatických olejů, protože ty dokážou zmírnit určité problémy včetně špatného spánku.

Jste migrenik?

Jak poznat migrénu? Dovedete určit, zda je bolest hlavy: Převážně jednostranná? Pulzujícího charakteru? Doprovázená nevolností, případně zvracením? Doprovázená přecitlivělostí na světlo, zvuky či pachy? Zhoršuje se tělesnou námahou? Nemůžete kvůli bolesti provádět běžné denní aktivity?

Odpověděli jste alespoň třikrát ano? Pak jste s největší pravděpodobností migrenik.

Reklama

Související témata:

Související články

Zmrzlina je rizikem pro migreniky i alergiky

Prudká bolest hlavy, která dlouho přetrvává - migréna. Kdo ji zažil, jistě uvítá poznatek německých odborníků, kteří tvrdí, že ji může vyvolat také například...

Až desetina populace trpí migrénou

Desetina populace trpí migrénou. Ženy jsou postiženy třikrát častěji než muži. Migréna dokáže trápit i děti. Až do puberty s ní mají zkušenosti častěji...

Migréna zvyšuje chuť na sex

Vypadá to, že muka a trápení lidem, jimž nadělila nesnesitelné migrény, se příroda snaží vynahradit zvýšeným libidem. Jak totiž prokázali američtí vědci z Wake...

Výběr článků

Načítám