Hlavní obsah

S chronickými bolestmi zad si prý poradí antibiotika

Novinky, das; fyzioterapeutka Anna Hlavsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku tohoto týdne byla zveřejněna dlouho očekávaná studie o léčbě chronických bolestí zad v European Spine Journal a vyvolala obrovský poprask mezi světovou odbornou i laickou veřejností. Podle vědců až 40 procentům lidí s chronickými bolestmi zad může pomoci léčba antibiotiky, a nemusí tak podstupovat operaci.

Foto: Novinky

Článek

Vědci už před deseti lety zjistili, že ve vyhřezlých ploténkách se nacházejí bakterie (Proprione Acne), které se běžně vyskytují například ve vlasech a v akné. Dánští vědci v čele s doktorkou Hanne Albertovou proto hledali souvislost mezi těmito bakteriemi a chronickými bolestmi zad.

Z jejich desetiletého výzkumu vzešla řada překvapivých informací. Bakterie se do plotének dostávají krevním oběhem, kam se dostávají čištěním zubů. Těmto bakteriím totiž vyhovuje málo prokrvené prostředí, a pokud má jedinec zrovna vyhřezlou ploténku, usadí se v ní. I když se ploténka časem zahojí, bakterie v ní zůstávají. Zákeřnost těchto bakterií spočívá v tom, že vylučují propionovou kyselinu, která se dostává do přilehlých obratlů, kde poškozuje kost.

Podle vědců jsou právě tyto změny na kostech nepříjemné, a řadu lidí tak trápí každodenní silné bolesti (i v noci), které se nezlepšují, nebo dokonce zhoršují při fyzické aktivitě. Uvedené změny jsou posléze viditelné na magnetické rezonanci a jsou nazývány podle profesora Modice, tzv. Modicovy změny, které se velmi často objevují u běžných degenerativních onemocnění.

Jisté je, že Modicovy změny jsou způsobeny hlavně biomechanickými a biochemickými způsoby. Tudíž teorie o bakteriích a kyselině je jen jednou z mnoha nepotvrzených.

Antibiotika jako zázračná léčba

Podle výsledků studie až u 40 % lidí s chronickými bolestmi zad (trvajícími déle než šest měsíců) pomáhá léčba antibiotiky.

Výzkumu se zúčastnilo 162 vybraných pacientů, kteří byli náhodně rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna skupina užívala 100 dní antibiotika a druhá placebo. Ti, co užívali antibiotika, měli i po roce mnohem menší bolesti a lepší pohyblivost.

Přesto ne všichni odborníci jsou z této studie nadšeni. Existují takoví, kteří v ní shledávají mnoho chyb. Například nejprestižnější vědecký časopis Lancet odmítl výsledky studie vůbec zveřejnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám