Hlavní obsah

Rýma a nachlazení jsou pravidelným průvodcem sychravého počasí

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý z nás už zažil rýmu, ucpaný nos a s tím spojené nepříjemnosti, kdy se nemůže pořádně nadechnout a v noci klidně spát. Taková rýma je akutní, infekční a většinou je způsobena viry. Patří spolu s kašlem mezi nejčastější onemocnění dětí a dospělých.

Foto: Profimedia.cz

Rýma přepadá častěji děti, neboť se pohybují v širším kolektivu.

Článek

Velice často je rýma jedním z příznaků běžného nachlazení, odborně je též nazývána jako respirační viróza. Toto virové nakažlivé onemocnění dýchacích cest postihuje nejčastěji nos a hltan.

Příznaky, kromě rýmy a s ní souvisejících projevů, jsou škrábání a pálení v krku, zahlenění hrdla, kašel, bolesti hlavy, únava a může se objevit i zvýšená teplota. Nachlazení trvá obvykle tři až pět dní, ale zbytkový kašel může přetrvávat až tři týdny. Nachlazení je nejběžnější z lidských nemocí, vyskytující se převážně v chladných měsících.

Komplexní léčba rýmy

Při rýmě se necítíte dobře. Sliznice nosu je překrvená, oteklá, může pálit a smrkání je často bolestivé. Kýcháte, teče vám z nosu, nos je ucpaný, nemůžete nosem dýchat a v noci spát. Budí vás sucho v ústech (ucpaný nos vás nutí dýchat ústy) a často i kašel, způsobený stékáním rýmy do nosohltanu a hltanu. Při běžném nachlazení se objevuje bolest hlavy, únava, intenzivnější kašel, případně i zvýšená teplota.

Protože rýma je zánět, je možné v rámci celkové léčby podat protizánětlivé léky jako paracetamol, kyselina acetylsalicylová, ibuprofen. Jsou vhodné zejména, pokud se jedná o běžné nachlazení, kdy jsou přítomny i další příznaky kromě rýmy.

Doporučuje se zároveň léčba mukolytiky. Osvědčený je například ambroxol obsažený v lécích, jako jsou Mucosolvan, Ambrosan nebo Muconasal Plus, pomáhá také například Nasivin. Obzváště pro děti je vhodná alternativní léčba například minerální vodou Vincentka ve spreji či kapkách.

V rámci celkové léčby je vždy důležitá podpůrná léčba, která zahrnuje klidový režim, zvýšený příjem tekutin, stravu bohatou na vitaminy, zvlhčování vzduchu v místnosti, ve které pobýváte, inhalace, vyhýbání se zakouřeným místnostem.

Lokální léčba rýmy

Lokální léčba je při léčbě běžné rýmy nejdůležitější. Jak z názvu vyplývá, je cílená na odstranění či zmírnění lokálních a většinou nejvíce obtěžujících příznaků daného onemocnění. U rýmy jsou těmito příznaky ucpaný nos a výtok z nosu.

Léky, které se používají k léčbě ucpaného nosu při běžné rýmě, se nazývají lokální dekongestanty, podle mechanismu účinku odbornou terminologií též alfa-mimetika. Lokální proto, že se aplikují lokálně – přímo na nosní sliznici, která je při rýmě oteklá.

Tímto mechanismem zprůchodní nosní dutinu a umožní opětovné volné dýchání nosem. Oteklá a rýmou poškozená výstelka (sliznice) nosní dutiny může pálit, smrkání bývá bolestivé, proto je vhodná i současná péče o dutinu nosní.

Oleje, spreje a kapky

Éterické oleje (eukalyptol, menthol, kafr) se rovněž doporučují jako doprovodné léčebné prostředky, neboť příznivě ovlivňují celkové působení přípravku. Navozují příjemný pocit chladu v nose a pomáhají při hojení poškozené sliznice. Oleje se tradičně používají k usnadnění dýchání při zánětech dýchacích cest.

Nabízí se také otázka, zda používat nosní spreje, nebo kapky. Aplikace spreje je pohodlnější, protože léčivá látka zůstává tam, kde má, nenateče do hltanu, nevytéká z nosu a není polykána.

Rýma

  • je překladem latinského názvu pro zánět sliznice dutiny nosní – rhinitis
  • může být akutní nebo chronická, infekční nebo neinfekční

Hlavní příznaky rýmy

  • zvýšená hlenovitá sekrece
  • porucha nosního dýchání – zhoršení průchodnosti nosu až ucpání nosu
  • porucha čichu
  • nucení ke kašli až kašel (hlen stékající do nosohltanu a dýchacích cest dráždí ke kašli)
  • nucení ke kýchání
  • slzení

Při aplikaci spreje pokryje léčivá látka velkou plochu sliznice a pokaždé ve stejné (dostačující) dávce – jde tedy o účinnou a přesnou aplikaci. Další výhodou spreje je, že ho lze aplikovat i ve stoje či v sedě – podání tedy je pohodlné a diskrétní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám