Hlavní obsah

Rýma u dětí může přinést komplikace v podobě zánětu vedlejších nosních dutin

V zimním období nehrozí dětem jen chřipka či nachlazení, ale i obyčejná rýma se může rozvinout v delší onemocnění s řadou komplikací. Zánět vedlejších nosních dutin propukne zhruba u každého čtvrtého až pátého dítěte a to především z důvodu, že malé děti ještě neumí smrkat, a tak hlen zůstává v dutinách.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři doporučují, co nejdříve s dítětem nacvičovat smrkání, učit jej tzv. foukat do kapesníku.

Článek

"Oblast hlavy je v zimě citlivější, i když dítě nosí čepici. Důležité je dítě už při začátku virózy nechat doma v teple. Dále je dobré, co nejdříve s potomkem nacvičovat smrkání, učit jej tzv. foukat do kapesníku", doporučuje dětský lékař.

Pomoci mohou i v poslední době oblíbené sprejové přípravky jako například mořská voda ve spreji nebo Vincentka.

Lékařka Maja Stříteská rodičům doporučuje nepřetápět, zvlhčovat doma vzduch a při rýmě na noc polohovat postýlku. Rodiče menších dětí by podle ní neměli zanedbávat okamžité odsávání hlenu z nosu. 

Akutní zánět středního ucha

Častou nemocí dětí od tří měsíců do osmi let je akutní zánět středního ucha. Podle lékařů ze serveru lekari-online.cz je zánět středouší u dětí často spojen se zvětšenou nosní mandlí či zánětem vedlejších nosních dutin. Souvisí to se stavbou Eustachovy trubice, která spojuje nosohltan a středouší. 

"U zcela malých dětí, které ještě neumějí své bolesti popsat, patří k varovným signálům to, že je dítě neklidné, plačtivé, tahá si za ouško, lehá si na něj, v noci nespí a pláče. Většinou se bolest stupňuje během dne spolu s teplotou a večer dosahuje maxima," popsala typický průběh nemoci lékařka. 

Cílem léčby je obnovit středoušní ventilaci, musí se tedy vyléčit zahlenění horních cest dýchacích. Léčba závisí na pokročilosti zánětu. Na počátku zánětu postačí nosní či ušní kapky, avšak pokud je už bubínek zanícený a vyklenutý, musí se často propíchnout. Při neléčeném středoušním zánětu se může infekce přenést i do vnitřního ucha, dítě pak může i zvracet, mít závratě a podobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Borovice pomáhá při senné rýmě a astmatu

Výtažek z kůry francouzské středomořské borovice pomáhá blokovat uvolňování histaminu, který je odpovědný za vznik senné rýmy. Pomáhá také lidem s alergickým...

Nepodceňujte rýmu u novorozenců a kojenců

Akutní rýma u novorozenců a kojenců nelze bagatelizovat. Jedná se často o infekci horních cest dýchacích, kdy nejde jen o ucpaný nos, ale o celkové onemocnění,...

Výběr článků

Načítám