Hlavní obsah

Roztoči působí jako alergeny obytných budov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztoči jsou součástí tzv. domácího prachu, který je tvořen chemickými sloučeninami, mikroorganismy, jako jsou bakterie a plísně, lidskými a zvířecími odpady, jako jsou lupy, srst, části pokožky, hmyz a roztoči. Významně se podílejí na rozvoji astma.

Článek

Roztoči patří mezi členovce do čeledi Acaridae a Poryglyphidae, která je z alergologického pohledu nejdůležitější. Nejvýznamnější je Dermatophagoides pteronyssinus, méně častý je Dermatophagoides farinae. Rezervoárem roztočů v přírodě jsou zvířata a ptáci, zvláště holubi, ale i slepice a kanáři.

Neudržované střechy a půdy jsou semeništěm roztočů. Odtud se aktivně i pasivně šíří vzdušnými proudy i na velké vzdálenosti, ale člověk je přenáší také sám. Výskyt roztočů v průběhu roku má dva vrcholy. První je mezi srpnem a říjnem, druhý trvá od února do března.

Kde žijí

V domácnostech se roztoči živí kožním odpadem a lupy. Člověk je schopen za týden vyprodukovat až 5 g tohoto odpadu, což stačí k obživě asi 10 000 roztočů. Ti žijí hlavně v lůžkovinách, čalouněném nábytku, kobercích, ale i v záclonách.

Roztoči mají rádi teplé (18 až 21 °C) a relativně vlhké prostředí (relativní vlhkost kolem 55 %). Daří se jim tedy ve stejných podmínkách jako houbám a plísním. Hlavním alergenem roztočů jsou jejich střevní výkaly, které jsou pokryty obalem bohatým na střevní enzymy.

Alergen roztočů je poměrně velký a těžký a vznáší se ve vzduchu pouze několik minut po rozvíření. Rozvířit alergeny můžeme paradoxně nejvíce při neopatrném úklidu, především při použití vysavačů staršího typu bez účinných filtrů. Po takovém vysátí se nejméně po 30 minut v místnosti vznáší na alergeny bohatý prašný aerosol.

Jak na ně

Výskyt roztočů lze omezovat vhodnými úpravami interiéru. Žádné koberce, záclony, čalouněný nábytek, častá výměna lůžkovin (nejméně každých 14 dní) a jejich praní v horké vodě (více než 54 °C), používání speciálních lůžkovin s ACb membránou, které zabrání průniku alergenů např. z matrací.

Roztoče lze hubit i použitím látek (akaricidů) přidávaných do "mokrého" čištění koberců a potahovin. Je však nutno si uvědomit, že i mrtvý roztoč je alergenem. V zahraničí lze koupit i speciální obličejové masky, které alergici používají při úklidu.

Materiál převzat z publikace: Překonejte své astma. Viktor Kašák, Petr Pohunek, Ester Seberová. Nakladatelství Maxdorf, 2. vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Astma provází člověka odedávna

Průduškové astma, onemocnění charakterizované záchvatovou exspirační dušností vznikající na podkladě náhlého zúžení průdušnic, provází lidstvo odedávna. Zmínky...

Výběr článků

Načítám