Hlavní obsah

Rostliny, které zabíjejí

Právo, Petra Hátlová

Tak jako jsou okrasné či bylinné zahrady, existují i zahrady jedovaté. Za jejich zdmi se nacházejí živé rostlinné sbírky obsahující druhy, které dokážou omámit, způsobit bolest či spolehlivě zabíjet. Některé z nich pěstujeme i ve svých domovech…

Foto: Profimedia.cz

Mezi prudce jedovaté rostliny patří i durman, známý také pod označením andělské trumpety.

Článek

Mezi rostliny, které mohou způsobit zdravotní potíže, patří i část těch, jež se pěstují pro obživu a připravují se z nich pokrmy.

Nebezpečí v kuchyni

Představitelem této skupiny je například hrachor setý. „Jako většina luštěnin je bohatým zdrojem proteinu, ale má i jednu stinnou stránku: obsahuje neurotoxin zvaný beta – ODAP. Prvním příznakem otravy tímto neurotoxinem je slabost v nohách,“ popisuje ve své knize Zlé rostliny a další botanická zvěrstva Amy Stewartová.

Jak je tedy možné, že se hrachor v kuchyni stále používá? Už dávno se přišlo na to, že zrna stačí dlouho máčet, případně je nechat zkvasit.

Paprička je tak pálivá, že jedno či dvě kousnutí do ní vás pošlou do nemocnice.
Amy Stewartová

Zdravotní potíže až smrt může způsobit i reveň. Důvod? Kyselou chuť rostlině dává kyselina šťavelová a právě ona, pokud by byla přijata ve velkém množství, může stát za náhlou slabostí, ztíženým dýcháním, žaludečními problémy a ve vážných případech i za kómatem a smrtí.

Zdravotní komplikace mohou způsobit i bezinky, ze kterých se připravuje šťáva či různé džemy. Potíže hrozí tehdy, nejsou-li plody dostatečně tepelně upraveny. „Většina částí rostlin může obsahovat různé množství kyanidu,“ odůvodňuje působení bezinek Amy Stewartová.

Podobně jsou na tom i syrové brambory. V tomto případě za nevolnost a žaludeční křeče může alkaloid solanin, i ten je zničen během tepelné úpravy.

Pálí až k smrti

Máte rádi pálivé papričky? Tak zřejmě nevíte, jak chutná paprička habanero. „Paprička je tak pálivá, že jedno či dvě kousnutí do ní vás pošlou do nemocnice. Napřed se vám rozslzí oči a začne vás pálit v krku. Potom budete mít potíže s polykáním, znecitliví vám ruce a obličej a začnete se dusit,“ popisuje nástup potíží Amy Stewartová.

Za pálivou chutí papriček stojí látka zvaná capsaicin. To, jak ostrý lusk papriky je, záleží na jeho koncentraci v něm.

Jedny z nejpálivějších papriček jsou tak ostré, že je nelze ani použít k běžnému ochucení jídel. K tomu, aby jídlu dodaly pořádnou palčivost, stačí jen papričkou několikrát přejet po připraveném pokrmu – víc by bylo zdraví nebezpečné.

Domácí mazlíčci v ohrožení

Rostliny mohou být život ohrožujícím nebezpečím pro domácí kočky a psy. A to jak ty, jež pěstujeme doma, tak ty, které máme venku na záhoncích.

„Cibule narcisů a tulipánů obsahují různé druhy toxinů a mohou vyvolat nadměrné slinění, třes a srdeční problémy,“ popisuje autorka knížky. Nebezpečné jsou i lilie. Pokud zvíře pozře nějakou jejich část, může u něj dojít k selhání ledvin a následné smrti.

Pozor by si měli dát i chovatelé, kteří se kromě svých čtyřnohých mazlíčků zároveň věnují i pěstování konopí. To u zvířat může způsobit narušení nervového systému.

Z domácích rostlin je asi nejznámější „jedovatkou“ diefenbachie. Může způsobit pálení v ústech, slinění, alergickou reakci až poškození ledvin. Podráždění sliznice úst, hrtanu a vznik křečí ale mohou vyvolat i saponidy obsažené v aloe vera.

Je hořký, přesto chutná

Jedovatý je i oleandr, který se v posledních letech zabydlil na mnoha balkónech a v zimních zahradách. Jeho dřevo i listy obsahují toxin oleandrin, který způsobuje zvracení, zpomalení srdeční činnosti a může být příčinou rychlé smrti. Tento jed je tak silný, že potíže může vyvolat i vdechování kouře ze spáleného dřeva či med obsahující pylová zrna z květů keře.

V nebezpečí samozřejmě nejsou jen domácí zvířata, ale i malé děti, které, přestože listy mají silně nahořklou chuť, oleandr čas od času rády ochutnají.

Z novějších rostlin, které si získaly naši přízeň, je nebezpečný i halucinace způsobující durman, jehož všechny části obsahují látku atropin a hyoscyamin.

„Halucinace mohou přicházet postupně a trvají i celé dny. Dalšími účinky mohou být vysoké horečky, poškození nervové soustavy a srdeční a dechová zástava,“ varuje Amy Stewartová.

Kdy rostliny vzaly lidem život
1607 – na ostrově Jamestown umírají osadníci, příčinou smrti je otrava durmanem, který se jim přimíchal do jídla.
1691 – osmiletá děvčátka ze Salemu v Massachusetts jsou „posedlá ďáblem“ – mají křeče, blábolí, cítí, jak jim něco leze po kůži. Později se ukázalo, že za problémy stála otrava námelem, tedy toxickou houbou napadající obiloviny.
1880 – virginský farář přišel během několika málo dní o všechny své děti. Příčinou úmrtí byla otrava rulíkem zlomocným.
1917 – londýnské Timesy přinášejí zprávu o smrti ministra. Příčinou byla otrava jídlem obsahujícím reveňové listy, pokrm mu v dobré víře připravila a naservírovala jeho nic netušící kuchařka.
2000 – dvě batolata z jižní Kalifornie rozžvýkala několik listů oleandru, rodiče je pár hodin poté našli mrtvá v postýlce.

Kde najdete jedovaté zahrady

Zahrada v Northumberlandu, kromě jedovatých rostlin v ní můžete na vlastní oči spatřit i hrad Alnwick, známý jako Bradavice z filmů o Harrym Potterovi.

Botanická zahrada v Padově má kromě sbírek „klasických rostlin“ i kolekci jedovatých rostlin.

Sbírku jedovatých rostlin má i zahrada v Chelsea.

Zdroj: Zlé rostliny a další botanická zvěrstva, vydavatelství Grada

Reklama

Související témata:

Související články

Tichý zloděj kostí, který dokáže i zabít

Osteoporóza není v Česku ničím vzácným. V ČR trápí přibližně tři čtvrtě miliónu lidí. Řídnutí kostní tkáně je přitom tichý a záludný prevít. Zabije vás, ani...

Největší stravovací a dietní chyby

Pokud toužíte změnit svůj životní styl a začít jíst zdravě, nebo dokonce zhubnout, je to bez nadsázky velká výzva. Rozhodně byste se ale měli vyvarovat triků...

Jak se vyznat v ovocných šťávách

Regály obchodů jsou plné krabic s džusy, na nichž je zobrazeno lákavé šťavnaté ovoce. Jenže jak je to s ovocnou složkou doopravdy? Ovocná šťáva, ovocný nektar,...

Výběr článků

Načítám