Hlavní obsah

Rodiče malých dětí žijí mnohem nezdravěji než jejich bezdětní vrstevníci

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se narodí do rodiny nový člen, mají především rodiče nadneseně o "zábavu" postaráno. Opakovaný kolotoč starostí okolo miminka nenechá mnohé odpočinout. Možná proto někteří lidé tvrdí, že péče o malé dítě je dobrou možností, jak se dostat do kondice a možná i něco zhubnout. Podle odborníků je to ale spíše výjimečné, ve většině případů je realita zcela opačná.

Foto: Profimedia.cz

Příchod nového člena rodiny je významnou událostí, která ale u mnohých rodičů souvisí s nezdravějším způsobem života.

Článek

Jedna z posledních studií zabývající se životním stylem novopečených rodičů poukázala na fakt, že tito rodiče žijí mnohem nezdravěji než jejich bezdětní vrstevníci.

Především matky prý více přibývají na váze z důvodů větší konzumace nezdravých jídel a pití více slazených nápojů. U obou pohlaví byla také prokázána mnohem menší fyzická aktivita oproti vrstevníkům bez dětí.

Kvůli miminku není na mnohé další věci čas

Jako hlavní důvod nezdravého stravování označují odborníci nedostatek času. Péči o malého člena rodiny věnují rodiče co nejvíce času a pozornosti a na jejich vlastní problémy či běžné věci už nezbývá tolik času jako dříve. Proto se mnozí rodiče uchylují především při stravování k rychlým hotovým jídlům, mnozí často nepohrdnou ani fast foodem.

Přesnějšími čísly řečeno, matky malých dětí podle zjištění konzumují nezdravá jídla či sladké nápoje téměř každý den, zatímco jejich vrstevnice bez dětí tak činily v průměru pouze čtyřikrát týdně.

Ženy matky mají také podle odborníků vyšší denní příjem kalorií oproti bezdětným vrstevnicím. S tím by měl být ale zároveň spojen větší pohyb, aby žena nepřibírala na váze. Mnohé matky ale právě na takovéto aktivity nemají čas. Procházky s kočárkem prý takový vyšší příjem nedokáží vykompenzovat.

U mužů otců je denní příjem kalorií oproti bezdětným mužům téměř na stejné úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

Jen 15 procent otců se stará o nemocné děti

Většina českých otců (54 procent) se nejvíce se svými dětmi angažuje při zajišťování rodinné dovolené nebo při organizování volnočasových aktivit svých dětí....

Výběr článků

Načítám