Hlavní obsah

Revoluční test zachrání životy pacientů

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Nový, revoluční diagnostický test pro určování genetických odchylek, které mají vliv na vstřebávání léků v organizmu, mají od středy ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V Evropě je přístrojů s tímto testem pouze dvanáct a v zemích bývalého východního bloku jde o první.

Článek

"Vstupujeme do nové éry diagnostických pomůcek, které byly donedávna považovány za nemožné," řekl Právu ve středu profesor Tomáš Zima, ředitel Ústavu klinické chemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty UK Všeobecné fakultní nemocnice, kde zařízení mají. Jde o maličký skleněný čip AmpliChip, který analyzuje odchylky dvou genů, jež hrají důležitou úlohu při vstřebávání léků.

Většina pacientů snáší léky dobře. Jsou však lidé, kteří je vstřebávají velmi pomalu, a u nich hrozí obrovské riziko vedlejších účinků končící až smrtí. Na druhé straně je část lidí, kteří vstřebávají léky mnohem rychleji než běžný pacient a u nich dávka léku, kterou dostanou, může být neúčinná," vysvětlil Zima. Právě nový čip odhalí změny metabolického systému organizmu, a ukáže tak vlastně na pacienty mající zvýšené riziko nežádoucích účinků při léčbě.

Ročně pět tisíc životů

Profesor Zima upozornil, že v České republice není k dispozici oficiální statistika počtu pacientů, kteří zemřeli v důsledku nežádoucích účinků užívaných léků. Pokud ale vezmeme srovnání s jinými zeměmi, kde takové statistiky mají, pak i pro naši zemi vycházejí velmi nepříznivá čísla.

"Jestliže je v ČR ročně hospitalizováno 2,1 miliónu pacientů v nemocnici, tak víme z jiných porovnatelných studií, že asi pět procent hospitalizovaných, tedy 110 000, trpí nežádoucími účinky léků a zhruba 5000 pacientů na tyto vedlejší účinky zemře," vysvětlil profesor Zima.

Pracoviště bude tyto testy provádět na požádání lékařů pro pacienty z celé ČR, ale i ze zahraničí. Cena jednoho testu (čipu) je přibližně 13 000 korun a mohou jich udělat 20 denně. Pokud by si ho někdo chtěl nechat udělat, pak k tomu ještě zaplatí nezbytné výdaje a test ho vyjde zhruba na 17 000 korun, které zaplatí nemocnici. Test se provádí jednou za život, protože je na základě genetiky, a ta se nemění.

Jak se test dělá?

Test se provádí z odběru krve a výsledek je známý přibližně za deset hodin. "Samozřejmě že nemůžeme testovat všechny pacienty. Nyní připravujeme seznam klíčových léků, u nichž jsou známy velké vedlejší účinky. Když těmito léky budeme pacienty léčit, test jim provedeme," řekl Zima. "V takovémto případě test bude hrazen z prostředků naší nemocnice anebo farmaceutickou firmou. Jednáme s VZP, aby test byl hrazen z veřejného zdravotního pojištění," uvedl Zima.

Test nebude pro běžné pacienty, ale pro ty, kteří užívají léky vyvolávající útlum kostní dřeně, poruchu srdečního rytmu, změny v organizmu vedoucí ke smrti nebo pro onkologické pacienty. Zařízení na tento test stálo sedm miliónů korun a nemocnice věří, že uvedené náklady se brzy vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám