Hlavní obsah
Thajská kuchyně je plná skvělých chutí. Foto: Profimedia.cz

Jmenuje se Somrak Mika, ale všichni ji znají jako Thai babi. Tato úchvatná dáma a skvělá kuchařka, která v pražském Café Buddha představuje hostům autentickou thajskou kuchyni, vás dnes naučí báječné recepty ze svého původního domova. Nejenže skvěle chutnají, navíc vás pěkně zahřejí.

Thajská kuchyně je plná skvělých chutí. Foto: Profimedia.cz
Recepty z tradiční thajské kuchyně

Vegetarian Poké

Vegetarian Poké

Foto: archív restaurace

INGREDIENCE
  • 40 g bílého tofu
  • 40 g uzeného tofu
  • podle chuti zelenina, např.: bílé a červené zelí, salátová okurka, mrkev, ledový salát, ředkvičky, fazolky tonka
  • 200 g uvařené japonské sushi rýže s octovým nálevem „sushi su“
  • sezamová semínka
  • bonito – katsuobushi (sušený tuňák)
  • řasa nori
  • ponzu omáčka
  • 100 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 100 ml yuzu šťávy (možno nahradit limetou a pomerančem)
  • 50 ml mirinu (sladké rýžové víno saké)
  • marináda na tofu
  • 2 stroužky česneku
  • špalíček zázvoru
  • 50 ml sezamového oleje
  • 3 lžíce tamarindové pasty
  • nálev na rýži sushi su
  • 30 g rýžového octa
  • 20 g cukru
  • 5 g soli

POSTUP:

  • Předem uvařte japonskou rýži, poměr s vodou 1:1.
  • Uvařenou ochuťte octovým nálevem „sushi su“; na něj smícháte rýžový ocet, cukr a sůl v poměru 6:4:1 a použijete ho podle chuti.
  • V mezičase připravte ponzu dresing a marinujte v něm nakrájené zelí a tenké plátky salátové okurky.
  • Dále si nakrájejte další zeleninu do poké (na tenké plátky nebo julienne nudličky, mrkev na „špagetky“).
  • Tofu nakrájejte na kostky a deset minut marinujte v marinádě.
  • Marinádu připravíte smícháním prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, tamarindové pasty a sezamového oleje.
  • Připravte si větší misku, do které dáte teplou rýži, na ni rozložte dokola veškeré ingredience a tofu.
  • Vše na závěr posypte praženým sezamem, bonitem katsuobushi a nastříhanou řasou nori.

Udon nudle

Udon nudle

Foto: archív restaurace

INGREDIENCE
  • 100 g hovězí svíčkové
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 červené cibule
  • hrst zelených fazolek
  • velký stroužek česneku
  • porce předvařených udon nudlí
  • 100 ml teriyaki omáčky
  • 50 ml vývaru
  • 1 lžíce oleje
  • světlá a černá sezamová semínka
  • bambusové výhonky nebo jiné klíčky

POSTUP:

  • V rozpáleném oleji orestujte rozdrcený a nasekaný česnek.
  • Přidejte na nudličky nakrájené hovězí, orestujte, promíchejte.
  • Podlijte vývarem a přihoďte nudle, přilijte teriyaki omáčku a promíchejte.
  • Přisypejte na tenké nudličky nakrájenou mrkev a nakrájenou cibuli i fazolky.
  • Promíchejte, zprudka vše orestujte a servírujte posypané jarní cibulkou, sezamem a výhonky nebo klíčky.

Thajské nudle Pad Thai

Thajské nudle Pad Thai

Foto: archív restaurace

INGREDIENCE
  • 130 g rýžových nudlí (šířka 3,5 mm)
  • 1 vejce
  • podle chuti krevety, kuřecí maso, tofu
  • 30 ml lehké sójové omáčky
  • 100 ml vývaru (kuřecí, zeleninový)
  • 80 ml vody (dle suchosti nudlí, aby byly měkké)
  • 1,5 lžíce cukru
  • 10 g jarní cibule
  • 10 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g pórku
  • 20 g mrkve
  • 20 g sójových výhonků
  • 2 lžíce arašídů
  • 5 g nati koriandru
  • 1 limeta
  • 2 lžíce oleje
  • 40 ml tamarind
  • na tamarind Pad Thai omáčku
  • 200 g tamarindu
  • 500 ml vody
  • 60 g cukru
  • 15 g soli
  • 5 g sladké mleté papriky

POSTUP:

  • Nejprve se vrhněte na omáčku: tamarindové pecky rozmáčkněte a zalijte horkou vodou, po pár minutách změknou.
  • Znovu je rozmačkejte a přepasírujte přes cedník. Tento proces opakujte třikrát. Omáčku svařte s cukrem, solí a paprikou.
  • Nudle připravte ve woku: rýžové nudle namočte do vlažné vody na 30 minut, poté je nechte okapat.
  • Rozpalte pánev, přidejte olej, vejce, maso, mořské plody či tofu a česnek. Směs orestujte a přihoďte rýžové nudle.
  • Přidejte Pad Thai omáčku, sójovku, cukr a vývar.
  • Pár minut povařte, jakmile jsou nudle měkké, přidejte nakrájenou zeleninu a vyvařte omáčku.
  • Servírujte na mělký talíř, po straně rozložte namleté arašídy, limetu, koriandr a sójové výhonky.

Mango Sticky Rice - nejoblíbenější dezert v Thajském království

Mango Sticky Rice

Foto: archív restaurace

INGREDIENCE
  • 300 g lepkavé rýže sticky rice
  • 2 manga
  • špetka soli
  • 25 g palmového cukru
  • 50 g bílého cukru
  • 300 ml kokosového mléka

POSTUP:

Nejdůležitější část receptu je namočení rýže 12 hodin předem pro snadné uvaření, poté můžete zvolit tradiční, nebo moderní způsob její přípravy.

Tradiční způsob na páře

  • Pokud nejste majiteli tradičního bambusového napařováku, použijte jakýkoli jiný napařovák.
  • Do něj vložte utěrku a na ni nasypte namočenou rýži.
  • Vařte ji v páře 20 minut.
  • Po uvaření bude mít rýže krásné pevné zrno, které dál naložíte do kokosové směsi viz recept níže.

Moderní verze (mikrovlnka)

  • Rýži namočte hodinu předem.
  • Poté ji přendejte do vhodné nádoby, přidejte o 10 % více vody, než je rýže, zakryjte talířem a vložte do mikrovlnky.
  • Mikrovlnku zapněte na nejvyšší výkon na 3 minuty.
  • Poté rýži otočte vzhůru nohama pro snadnější uvaření a ohřívejte další tři minuty.
  • V kvalitní mikrovlnce už by v tomto momentě měla být voda vstřebaná.
  • Celý proces opakujte, až je rýže správně uvařená, ale maximálně dvakrát.

Kokosová směs

  • Do kastrůlku nalijte kokosové mléko, přidejte palmový i bílý cukr a špetku soli.
  • Směs by měla být velmi sladká, rýže chuť vstřebá.
  • Vše vařte asi 7 minut.
  • Do uvařené rýže nalijte 3/4 kokosové směsi, zbytek podávejte zvlášť v misce.
  • Tradiční sticky servírujte vlažnou až teplou s plátky čerstvého manga.
  • Vše můžete posypat lístky máty, praženým sezamem či oříšky.

Thajské červené kari s tofu

Thajské červené kari s tofu

Foto: archív restaurace

INGREDIENCE
  • 2 balení čerstvého firm tofu (tvarohová konzistence)
  • cuketa
  • červená kari omáčka
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • sklenka kokosového mléka
  • 40 g palmového cukru
  • 5 lžic rybí omáčky
  • sušená kapusta

POSTUP:

  • Kari pastu nechte rozvonět ve woku a zalijte ji kokosovým mlékem.
  • Přidejte lžičku cukru a nakonec rybí omáčku, krátce povařte.
  • Nakrájené tofu poskládejte na talíř, přikrájejte čerstvou cuketu a přilijte kari omáčku.
  • Do kari omáčky na talíři nakapejte ještě trochu kokosového mléka a červeného chilli, přidejte pár proužků čerstvé thajské bazalky.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků