Hlavní obsah
Kopřivová polévka s medvědím česnekem Foto: Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl, Petr Klíma, Smart Press

Za pokrmy plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilovin nám v současné době organismus jen poděkuje. Zkuste si připravit recepty šéfkuchaře restaurace Country Life Petra Klímy. Všechna jídla jsou veganská a bezlepková a báječně zafungují jako kvalitní zpestření našeho obvyklého jídelníčku s masem.

Kopřivová polévka s medvědím česnekem Foto: Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl, Petr Klíma, Smart Press
Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin

Kopřivová polévka s medvědím česnekem

INGREDIENCE
  • 2 menší cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 větší brambory
  • 1 větší mrkev
  • 4 lžíce jáhel
  • mořská sůl
  • 1 lžička sušeného zeleninového bujonu
  •  6 hrstí mladých jarních kopřiv
  • 3 hrsti medvědího česneku
  • špetka černého pepře
  • špetka nastrouhaného muškátového květu
  • hrst opražených slunečnicových nebo dýňových semínek

 POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte na hrubší kousky a na rozehřátém oleji v hrnci ji osmahněte dorůžova.
  • Zalijte 1,8 l vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, mrkev a propláchnuté jáhly.
  • Osolte, přidejte bujon a nechte vařit asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
  • Kopřivy důkladně propláchněte ve studené vodě (klidně dvakrát), nechte je spařit horkou vodou a odstřihněte hrubší stonky a kořínky a nakrájejte.
  • U starších kopřiv použijte pouze listy. Kopřivy vložte do vroucí polévky a povařte asi 2 minuty.
  • Odstavte, přidejte medvědí česnek, pepř a muškátový květ a rozmixujte.
  • Dochuťte dle potřeby solí a na talíři posypte praženými semínky.

Tip: Místo jáhel lze použít jahelné vločky, jen jich dejte asi o lžíci méně, aby polévka nebyla příliš hustá.

Čočka s mangoldem, olivami a citronem

Foto: Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl

INGREDIENCE
  • 150 g tmavozelené čočky
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 2 svazky mladého červeného mangoldu
  • 2 hrsti libovolných oliv
  • 1 citron
  • sůl

POSTUP:

  • Čočku zalijte dvojnásobným množství m vody a přiveďte k varu.
  • Poté teplotu zmírněte a vařte asi 10–12 minut, dokud čočka nezměkne.
  • Odstavte ji z plotny a nechte dojít pod pokličkou.
  • Na rozpálený olej nasypte na plátky nakrájený česnek, chilli papričku a vše zlehka orestujte.
  • Přidejte nakrájené spodní stonky mangoldu a krátce je orestujte.
  • Mírně podlijte vodou a chvíli poduste (jsou docela tuhé).
  • Dále přidejte nahrubo natrhané listy mangoldu a znovu orestujte.
  • Nakonec vsypejte uvařenou čočku, olivy, zakápněte citronem, osolte a opět mírně prohřejte.

Tip: Mangold si můžete objednat s nákupem na internetu, pokud ho ale neseženete, poslouží v tomto receptu výborně i klasický listový špenát.

Jarní pilaf

Foto: Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl

INGREDIENCE
  • 250 g rýže basmati natural
  • 50 g sójového granulátu
  • 1 lžička polévkového koření
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 malé stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 malá červená paprika
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari koření
  • špetka drceného chilli
  • 2 hrsti špenátových listů
  • hrst hrášku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 svazek koriandru
  • mořská sůl
  • sezam na posypání

POSTUP:

  • Rýži propláchněte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu.
  • Na mírném ohni povařte asi 40 minut.
  • Přikryjte pokličkou a nechte ji dojít.
  • Sójový granulát zalijte nad povrch vroucí vodou, přidejte polévkové koření a nechte nabobtnat asi 15 minut.
  • Pak vodu slijte, přidejte zázvor a utřený česnek. Vše zamíchejte a nechejte chvíli odležet stranou.
  • Na pánvi s rozehřátým olejem zlehka osmahněte na malé kostičky nakrájenou papriku. Přisypte granulát a několik minut restujte.
  • Poté vsypejte koření a opět zlehka orestujte.
  • Mírně podlijte vodou, přidejte natrhaný špenát, mladý hrášek a vše 5 minut duste.
  • Do směsi vložte uvařenou rýži, část nasekané jarní cibulky, část natrhaného koriandru a promíchejte.
  • Dle potřeby osolte a na talíři posypejte zbývající nakrájenou jarní cibulkou, nasekaným koriandrem a sezamem.

Pomazánka z jáhel, tuřínu a mrkve

Foto: Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl

INGREDIENCE
  • 2 středně velké tuříny
  • 1 mrkev
  • 1 lžička provensálských bylin
  •  4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté sladké papriky (i uzené)
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g jáhel
  •  čerstvá zelená petrželka
  • mořská sůl
  • 1 hrst slunečnicových semínek

POSTUP:

  • Tuřín a mrkev oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky, posypejte bylinkami, osolte, zakapejte olejem a dejte péct do trouby při 170 °C asi 20 minut.
  • Jakmile začne zelenina měknout, posypejte ji paprikou, na hrubší plátky nakrájenými stroužky česneku, zamíchejte a nechte ještě dalších 10 minut péct.
  • Paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla.
  • Jáhly spařte horkou vodou, zalijte dvojnásobným množstvím vlažné vody a vařte 15-20 minut.
  • Odstavte a nechejte pod pokličkou asi 15 minut dojít.
  • Pečenou zeleninu i jáhly nechte vychladnout.
  • Poté vše vložte do mixéru s menší hrstkou zelené petrželky, osolte, přidejte slunečnicová semínka a rozmixujte.
  • Namažte na krajíc chleba, na toasty nebo suchary.

Tip: Na chlebu posypejte semínky, petrželkou nebo jarní cibulkou. Můžete pokapat výpekem z pečené zeleniny.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků