Hlavní obsah
Golubcy (zelné závitky). Foto: La Veranda Restaurant & Garden, Kyjev

Recepty na tradiční menu ukrajinské kuchyně

Milí čtenáři, prosím, přijměte pozvání na výlet do Kyjeva. Do restaurace La Veranda, která má svou sestřičku také v Praze, jsme se vypravili pro autentické recepty tradiční ukrajinské kuchyně. A stálo to za to!

Golubcy (zelné závitky). Foto: La Veranda Restaurant & Garden, Kyjev
Recepty na tradiční menu ukrajinské kuchyně

 

Golubcy (zelné závitky)

INGREDIENCE
Na závitky
  • hlávka bílého zelí (Poznámka šéfkuchaře: ideální je jarní křehké zelí. Pokud by zelí bylo moc tvrdé, déle ho povařte. Lze použít i čínské zelí či kapustu.)
  • máslo nebo olej na vymazání pekáče
Náplň
  • 500 g zadního hovězího (mleté)
  • 40 g rýže
  • 100 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g mléka
  • sůl, pepř
Omáčka
  • 300 g mrkve
  • 300 g bulvy celeru nebo 300 g petržele
  • 200 g cibule
  • 50 g slunečnicového oleje
  • 1 l vývaru (kuřecí, hovězí nebo ten ze zelí)
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 30 g mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • cukr
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Vařte hlávku bílého zelí s předem vykrojeným košťálem v osolené vroucí vodě. Postupně odlupujte vrchní vařené listy, přendejte je do studené vody, osušte a mírně proklepejte, aby se z nich lépe tvořily závitky.
  • Náplň: Rýži uvařte do poloměkka.
  • Kostičky cibule restujte na másle do měkka, ochlaďte.
  • Smíchejte všechny přísady a připravte válečky o váze cca 60 g.
  • Masové válečky zabalte do připravených zelných listů.
  • Závitky naskládejte do pekáče vymazaného máslem a pečte při 180 °C po dobu 10 minut, poté přelijte omáčkou, přikryjte a pečte na 100 °C ještě hodinu.
  • Omáčka: Očištěnou zeleninu nakrájejte na drobnější kostky a orestujte na oleji do zlatova, přidejte cibuli a smažte ji také dozlatova. Poté přidejte rajčatovou pastu, smažte, přisypejte mouku a ještě chvíli restujte.
  • Základ zalijte vývarem, varem odpařte na polovinu. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Nakonec přidejte smetanu a ještě zvolna provařte. Přeceďte přes jemné síto.
  • Omáčku můžete také nechat bez smetany, rozmixovat ji a smetanu nabídnout až u stolu.

Boršč

Foto: La Veranda Restaurant & Garden, Kyjev

INGREDIENCE
  • 500 g zadního hovězího
  • 500 g červené řepy
  • 250 g mrkve
  • 250 g cibule
  • 250 g bílého zelí
  • 400 g brambor
  • 250 g paprik (ne pálivé)
  • 250 g rajčat
  • 50 g česneku
  • 50 g kopru
  • 3 l vody
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 50 g jablečného octa
  • 30 g cukru
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

POSTUP:

  • Maso nakrájené na kostky zalijte studenou vodou a dejte vařit spolu s bobkovými listy, pepřem, solí a stonky kopru svázanými do svazku.
  • Zvolna vařte, dokud maso není měkké.
  • Zeleninu očistěte. Řepu nakrájejte na proužky, ty marinujte v cukru a octě 15 minut.
  • Poté je smažte v oleji do tmavě vínové barvy, přidejte rajčatový protlak, zarestujte a odložte.
  • Cibuli a mrkev nakrájejte na proužky, na oleji osmahněte mrkev do zlatova, přidejte cibuli a restujte, dokud cibule nezměkne, odložte stranou.
  • Dále na oleji zvolna smažte nakrájené papriky, přidejte plátky česneku, orestujte, přidejte nakrájená rajčata a duste na mírném ohni 15 minut.
  • Z vývaru vyjměte kopr, přidejte nakrájené brambory, povařte, po chvíli přidejte smaženou cibuli s mrkví, dušenou papriku s česnekem a rajčaty a zelí nakrájené na proužky.
  • Vařte zprudka 5 minut, snižte teplotu a přidejte smaženou řepu. Pár minut povařte.
  • Nakonec přidejte nasekaný kopr a polévku dochuťte solí, cukrem a octem, aby byl boršč sladkokyselý.

Vareniky s bramborem, osmaženou cibulkou a slaninou

Foto: La Veranda Restaurant & Garden, Kyjev

INGREDIENCE
Na těsto
  • 280 g hladké mouky
  • 90 g mléka
  • 90 g vody
  • 10 g soli
  • 30 g slunečnicového oleje
Nádivka
  • 1,5 kg brambor
  • 20 g soli
  • (orestované houby, cibule, slanina)
K podávání
  • 200 g cibule
  • 50 g sádla (slaniny)
  • 100 g slunečnicového oleje nebo másla
  • zakysaná smetana

POSTUP:

  • Těsto: Mouku prosejte na vál (na kopeček), uprostřed vytvořte prohlubeň, zalijte olejem a vroucím mlékem s vodou, míchejte špachtlí, dokud směs trochu nevychladne, poté hněťte rukama (nebo v robotu) 5 až 7 minut. Dobře propracované těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte minimálně na půl hodiny do chladničky.
  • Z vychlazeného těsta vyválejte placku o tloušťce 2–3 mm a vyřízněte kolečka o průměru 5 cm. Do každého vložte 10–15 gramů náplně, přehněte a prsty důkladně přitlačte okraje. (Můžete použít tvořítko na taštičky.)
  • Vareniky srovnejte na plech posypaný moukou, přikryjte potravinářskou fólií a uložte na dvacet minut do mrazničky.
  • Poté vareniky vložte do vroucí osolené vody a vařte je 5 minut. Až vyplavou na hladinu, sceďte je a přeložte do mísy s rozpuštěným máslem, promíchejte.
  • Náplň: Oloupané brambory nakrájejte na velké kostky, uvařte je v osolené vodě, sceďte a rozšťouchejte. Nechte vychladnout. Do náplně lze přidat osmažené houby, cibuli, slaninu.
  • K podávání: Kostičky slaniny vyškvařte, vyndejte je a v tuku orestujte cibuli do zlatova. Cibulku promíchejte s kostičkami slaniny a směs navršte na porce vareniků. Podávejte s miskou zakysané smetany.

Syrniky

Foto: La Veranda Restaurant & Garden, Kyjev

INGREDIENCE
  • 300 g tvarohu 15%
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání
  • smetana a džem k podávání

POSTUP:

  • Tvaroh nechte vykapat, poté ho smíchejte s ostatními přísadami na hladké těsto.
  • Vytvořte koule, z nich pak vysoké placky.
  • Syrniky osmažte ve slunečnicovém oleji z obou stran a dopečte v troubě (180 °C, 5 minut).
  • Posypte práškovým cukrem a podávejte s medem, džemem a zakysanou smetanou.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků