Hlavní obsah

Rány vyžadují vlhko

Právo, Jana Herodková

Sport, zahradničení, kutilství a vaření, to jsou činnosti, které často končí úrazem. Stejně obvyklý je i fakt, že s sebou ani doma nemáme nic, čím bychom si ránu ošetřili.

Článek

Když v domácnosti najdeme alespoň peroxid vodíku, gázu a náplast, můžeme hovořit o štěstí. Lékárničku bychom také měli mít po ruce, když jedeme na výlet na kole či odjíždíme na dovolenou. Vyplatí se nám také, pokud budeme sledovat nové trendy v ošetřování úrazů.

Sportovci ocení jódový obvaz

Výhodné je použít jódový dezinfekční obvaz. Je to vlastně síťka napuštěná jódem (např. Inadine nebo Braunovidon krytí). Dá se použít jednoduše a rychle, a proto je oblíben zvláště u sportovců. Snižuje také bolest a nelepí se na ránu. Jeho velkou výhodou také je, že stačí ránu opláchnout pitnou vodou a pak už jen přiložit obvaz. Jód se postupně uvolňuje z obvazu a působí léčivě i uvnitř rány. Pak už ji stačí přelepit polštářkovou náplastí, nebo pokud je poranění větší, přidat ještě čtverec gázy a zalepit či obvázat obinadlem.

Osvědčily se mast či krém s jódem

Na drobná poranění můžeme také použít Betadine mast nebo Braunovidon krém, které také jód obsahují. Nevýhodou masťových přípravků  je ale pomalé uvolňování účinného prostředku, který nezvládá náročnější rány. U drobných poranění, zvláště pokud jsou na místech, která musíme opakovaně namáčet nebo pro znečištění často převazovat, je jejich použití výhodné.

Nikdy ale nenecháváme ránu nezakrytou, nemá tzv. volně dýchat. Hojí se lépe, když je dobře ošetřená. Pokud se na ni vytvoří strup, znamená to, že se bude hojit pomaleji. Obvykle se špatně hojí rány na kolenou a loktech, často bolestivě praskají a pak mokvají.

Vlhké léčení ran

V poslední době dávají odborníci přednost tzv. vlhkému hojení ran, osvědčilo se to nejen při ošetření drobných úrazů, ale hlavně u chronicky nemocných.

"Zatímco je vlhká léčba ran v západní Evropě považována za samozřejmost, v zemích střední a východní Evropy se stále ještě málo využívá, a to i k ošetřování chronických kožních onemocnění. Statistický průzkum zabývající se diagnózou onemocnění žilního systému a problematikou chronických ran zjistil, že až 40 % obyvatel trpí onemocněním žilního systému, 10 až 15 % má problém s křečovými žílami, u 5-15 % se objevují známky chronické žilní nedostatečnosti, 0,3 % lidí má momentálně bércový vřed žilního původu a 1 % ho již někdy mělo," uvádí MUDr. Sabina Švestková, kožní lékařka z Fakultní nemocnice v Brně.

Ve střední Evropě se chronické rány vyskytují u 1 % obyvatel, přičemž u lidí starších osmdesáti let je to dokonce 5 %. Za chronickou ránu se považují např. proleženiny, bércové vředy, diabetická noha, které se nehojí po dobu delší než 6 až 8 týdnů.

"Výzkumy potvrdily, že hojení nastává nejrychleji ve vlhkém, mírně kyselém prostředí v ráně, která není infikovaná. Zjistilo se také, že mnoho prostředků, které se při hojení dosud používají, je velice agresivních. Ránu sice čistí, ale zároveň poškozují nově vznikající tkáň, což zpomaluje celý proces hojení. Ošetřování pacientů je proto často náročné, zdlouhavé a bolestivé. Pro nemocného to znamená mnohdy pracovní neschopnost, naproti tomu je léčba ran ve vlhkém prostředí rychlejší a pro pacienty mnohem příjemnější," dodává dr. Švestková.

PROSTŘEDKY USNADŇUJÍCÍ HOJENÍ
** Hydrogely (např. Hydrosorb, Aquasorb, Aquagel, Suprasorb G, Intrasite) - u mnoha ran je třeba přivádět vlhkost z venku, či zvlhčit suché a nekrotické rány. Vlhkost totiž podporuje růst buněk. Aplikace obvazu je rychlá a díky chladicímu účinku zklidňuje a tiší bolest. Je možné použít ho i na popáleniny druhého stupně. Kromě toho je obvaz průhledný a bez sejmutí umožňuje posoudit stav rány. Lze ho na ní ponechat několik dnů a tím poskytnout poranění klid, který je pro léčbu nezbytný. Spoří náš čas i náklady, protože každodenní převaz není nutný.
** Alginát (např. Sorbalgon, Kaltostat, Suprasorb A, Melgisorb) - je vhodný na rány hluboké a zánětlivé a dobře se aplikuje i do obtížně přístupných míst.
** Síťové materiály, např. Autraman Ag - je mastné krytí obsahující stříbro, které především podporuje léčbu ran infikovaných nebo zabraňuje jejich infikování. Stříbro totiž zabíjí choroboplodné zárodky. Nejenže je ničí v ráně, ale chrání a ošetřuje také její okraje, a to je ideální právě pro úspěšné hojení. Rychle účinkuje a působí po dobu až 7 dní. Chrání a ošetřuje okraje rány, nelepí se na její spodinu, čímž nově se tvořící tkáň není znova poškozována.
** Další moderní pomůcky jsou určené na všechny tři fáze léčby chronických kožních defektů. První fáze je čisticí, během níž se z rány odstraní infekce a nekrózy. V druhé - granulační - je rána vyplněna novou tkání a ve třetí fázi je pokryta novou pokožkou. Pro všechny tyto tři fáze je výborně použitelný materiál TenderWet, určený právě pro vlhkou terapii. Působí tak, že ránu kontinuálně vymývá, čistí a zároveň v ní udržuje vlhkost.

Výhody použití

**Obvaz udržuje v ráně vlhké prostředí, které odpovídá normálním biologickým procesům kůže. Díky tomu se nelepí na ránu, převaz i rána méně bolí a během převazu nedochází ke strhnutí nově vytvořené tkáně.

**Vlhká terapie vyžaduje méně převazů, které mohou traumatizovat zvláště chronické pacienty, a léčba je také obvykle rychlejší a efektivnější než v případě použití tradičních obvazů.

**Výběr materiálu i ošetřování je jednoduché a převaz zvládne i laik.

**Komfort přináší i tím, a to je velmi důležité zvláště u chronických pacientů, že se během terapie mohou účastnit i společenského života.

Reklama

Výběr článků

Načítám