Hlavní obsah

Rakovina ohrožuje i mladé

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože rakoviny se bojí spíše střední a starší generace, s prevencí je třeba začít co nejdříve. Právě proto se projekt Rakovina není náhoda zaměřuje na středoškolskou mládež, jejíž životní styl nelze bohužel považovat za zdravý.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinné buňky

Článek

Jeden z lektorů besed o prevenci rakoviny MUDr. Michal Mikulica v rozhovoru pro Novinky potvrdil, že onkologickým onemocněním se můžeme účinně bránit.

Rakovina je u nás považována za nemoc starých lidí. Proč o ní besedujete se studenty středních škol?

To je bohužel rozšířený omyl – jednak si lidé myslí, že do určitého věku se jich tato nemoc netýká, a navíc se domnívají, že jde o jakési civilizační prokletí, se kterým se prakticky nedá nic dělat. Pravda je taková, že prevence proti rakovině existuje a my se snažíme středoškolákům předat základní znalosti o tom, jak se mohou onkologickým nemocem bránit.

Chceme, aby si z besed odnesli vědomí, že pro své zdraví mohou něco udělat, a toto vědomí pak pokud možno šířili i ve svých rodinách. Protože to, že onemocníte rakovinou, je mnohem pravděpodobnější, když se budete dlouhodobě, tedy od mládí, vystavovat rizikovým faktorům.

Které rizikové faktory zmiňujete?

Především se jedná o kouření. Kuřáci tvoří 70 % pacientů s rakovinou plic, která je celosvětově největším zabijákem ve skupině nádorových onemocnění – na světě umírá na plicní rakovinu každých 30 vteřin jeden člověk.

Druhou zásadou je nepřejídat se a jíst zdravě. Nadměrné množství jídla a jeho nesprávné složení vede k obezitě. A ta je významným rizikovým faktorem celé řady nádorových onemocnění – zejména rakoviny tlustého střeva, v jejímž výskytu jsou čeští muži na prvním místě na světě, a rakoviny prsu, která je nejčastější příčinou úmrtí žen na nádorové onemocnění.

Zásadní je také chránit se před sluncem - v posledních letech po celém světě dramaticky roste počet kožních nádorů.

Mladým lidem připomínáme i zásady bezpečného sexu: prezervativ může ochránit dívky a ženy (kromě viru HIV a dalších pohlavních chorob) před onkoviry HPV, které způsobují nádor čípku děložního hrdla. Apelujeme na studenty, aby se naučili vnímat své tělo, a pokud se jim něco nezdá, okamžitě to řešili - podivná znaménka na kůži, dlouhodobý chrapot, bolesti břicha, krev ve stolici, podezřelé útvary v prsou a na varlatech – to vše jsou příznaky, které nejsou normální a s nimiž by se mělo jít k lékaři.

Na co se středoškoláci nejčastěji ptají?

Časté jsou dotazy ohledně genetické zátěže, například se studenti ptají, když mají v rodině rakovinu, jaké je riziko, že rovněž onemocní. A když hovoříme o zdravé výživě, často padají dotazy, jak se tedy mají správně stravovat, aby rakovinou neonemocněli.

Jsou mladí lidé přístupní osvětě?

Z mého pohledu je odezva velmi dobrá, studenty to opravdu zajímá. I když si vybavuji i slečnu, která se mě ptala, respektive se mě snažila přesvědčit, že pokud otěhotní kuřačka, tak by rozhodně neměla přestávat kouřit, protože dítě je na nikotin zvyklé, a pokud by kouřit přestala, mělo by dítě horší následky, než když v kouření pokračuje.

MUDr. Michal Mikulica

Pracuje v děčínské nemocnici. Dlouhodobě se věnuje onkologické prevenci v projektu Rakovina není náhoda, v němž s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny a mlékárenské společnosti Madeta diskutují lékaři se středoškolskou mládeží. Dosud se konalo téměř 200 besed, kterých se zúčastnilo na 7 000 mladých lidí.

Osvěta je u nás skutečně potřeba, protože podle našich průzkumů pravidelně kouří 43 % středoškoláků, alkohol pije víc než dvakrát týdně čtvrtina studentů a BMI vyšší než 25 má 15 % dotázaných. Věříme, že naše besedy to pomohou změnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám