Hlavní obsah

Rakovina - diagnóza, která změní život

Novinky, zun

Na onkologická onemocnění umírá ročně na světě téměř osm miliónů lidí. Uvádí to statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO). K 1 850 000 úmrtím dochází v Evropě, což z celkového počtu tvoří více než 20 %. Každý rok se přitom na evropském kontinentu vyskytne 2 500 000 nových případů. Nádorová onemocnění jsou tak po kardiovaskulárních onemocněních druhou nejčastější příčinou úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinné buňky

Článek

V České republice ročně umírá na onkologická onemocnění až 30 000 lidí. Ženy nejčastěji trpí nádory prsou, tlustého střeva nebo děložního hrdla, zatímco muže nejvíce postihují nádory prostaty, tlustého střeva a plic. Právě u nádorů plic a tlustého střeva dochází k nejvyšší úmrtnosti.

Česko si v Evropě drží nelichotivé prvenství ve výskytu nádorů ledvin, tlustého střeva a děložního hrdla. Na předních evropských příčkách se nachází také v případě nádorových onemocnění slinivky břišní, kůže a ovarií.

Až třetině nádorových onemocnění přitom lze předcházet zejména změnou životního stylu. Celých 40 % všech případů onkologických onemocnění způsobují kouření a zvýšený příjem alkoholu. Pokud připočteme obezitu, nezdravé stravování a nedostatečnou fyzickou aktivitu, vzroste tento podíl až na alarmujících 60 %. Největší výzvou WHO je docílit prevence těchto onemocnění edukací veřejnosti v oblasti životního stylu a ovlivněním rizikových faktorů.

Pozitivní diagnóza změní život

Stanovení pozitivní diagnózy onkologického onemocnění je pro každého pacienta jedním z největších zásahů do jeho života a každodenního režimu. Kromě psychické zátěže se pacient musí vyrovnat i s řadou dalších praktických problémů, jako jsou například právní, finanční nebo sociální otázky.

Ve snaze lépe porozumět své nemoci řada pacientů hledá doplňující informace na internetu, kde si zároveň může vyměňovat zkušenosti s dalšími nemocnými. Úskalím internetových stránek jsou však v mnoha případech neověřené a nekompetentní informace. Odkazy na takové stránky ve vyhledávačích často převažují. Zvláštní kapitolou jsou pak neřízená diskusní fóra, kde může docházet ke zkreslování informací, z nichž pacient získá mylný dojem o skutečnostech, které ho zajímají.

Proto vznikl Onkoportál.cz, který přináší všem onkologickým pacientům, jejich rodinným příslušníkům a veřejnosti ověřené informace na jednom místě. Zároveň poskytuje bezpečný prostor pro výměnu zkušeností. Je důležité upozornit, že server Onkoportál není zaměřen na jednotlivou specifickou diagnózu či léčbu.

Co Onkoportál nabízí

  • Systematicky zpracované informace o onkologických onemocněních ověřené zdravotnickými odborníky;
  • pomoc při vyhledání vhodného lůžkového zařízení;
  • praktické informace z českých onkologických a hematoonkologických zdravotnických zařízení;
  • odfiltrování reklamních či nesprávných odkazů týkajících se onkologických onemocnění;
  • informace o volnočasových aktivitách, pacientských organizacích, poradnách a komunikačních linkách pro pacienty;
  • komunikační podporu a pomoc při řešení finančních nebo sociálních otázek;
  • a mnoho dalších užitečných informací a praktických rad.

Portál poskytuje pomoc nejen přístupem k ověřeným informacím, ale i v otázkách praktického rázu. Pacient se zde například dozví, na co má nárok od zdravotní pojišťovny či okresní správy sociálního zabezpečení. K dispozici je i bezplatná poradenská pomoc v právní nebo finanční oblasti.

Díky svému obecně prospěšnému zaměření získal Onkoportál podporu a odbornou pomoc České onkologické společnosti, české kanceláře WHO a řady onkologických a hematoonkologických zdravotnických zařízení.

Čtěte také
Umíte se dobře vyspat a nabrat dost sil?
Do současných ložnic stále častěji proniká stará čínská filozofie feng – shui.Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Onkoportál

Zájemci mohou využít služeb Onkoportálu na adrese www.onkoportal.cz.

Na vybraných místech jsou k dispozici také veřejně dostupné stojany s iPady. V první fázi budou umístěny v komplexních onkologických centrech a hematologických pracovištích v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Liberci, Zlíně, Českých Budějovicích a Jihlavě. Jejich síť se bude postupně rozrůstat i do dalších míst.

Pro ty, kdo nemají internetové připojení nebo upřednostňují telefonický kontakt, je k dispozici bezplatná linka 800 100 259.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovinu prsu odhalí včas mikrokalcifikace

Ke včasné diagnostice rakoviny prsu mohou napomoci i tzv. mikrokalcifikace a jejich shluky, které se zobrazí na rentgenovém snímku z mamografu prsu.

Výběr článků

Načítám