Hlavní obsah

Radim Uzel: Velmi brzy skončí boje o záchodová prkénka

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letmé mávnutí motýlích křídel na jednom konci zeměkoule může zprostředkovaně vyvolat přírodní katastrofu o tisíce kilometrů dál. V tomto na první pohled nesmyslném tvrzení je obsažena pravěká lidská moudrost: na světě všechno souvisí se vším.

Foto: Profimedia.cz

"Mnohé ženy považují močení v podřepu za ponižující," Radim Uzel.

Článek

A příčinné souvislosti bývají často nepřístupné našemu poznání. Ale co je takový pohyb motýlího křídla proti sklapnutí záchodového sedátka. Tento triviální úkon vyvolává permanentní bouře nevole a protestů ve feministickém světě. V rámci nové vědecké disciplíny gender studies, tedy věd pohlavních, o tom vznikly dokonce studie.

Souvisí to s jednoduchou skutečností. Mnohé ženy považují močení v podřepu za ponižující. Muž se podle nich snaží dokázat dominanci tak, že ovládá paprsek moče. Své nabubřelé ego projevuje třeba tím, že dovede honit zmíněným paprskem broučka lezoucího po zemi. Anebo vyčurat do sněhu svůj monogram. Exibicionisticky tak předvádí úkon, který by žena nedokázala ani při sebevětším tréninku.

Jenže brouka lezoucího po zemi nemá k dispozici kdykoli. Stejně jako čerstvou sněhovou závěj před vraty. Proto mu někteří výrobci sanitární hygieny vycházejí vstříc: vyrobí umělý obraz mouchy v záchodové míse. Podle feministek to ukojí jen nepatrný zlomek mužské touhy po močící dominantní destrukci.

Zprostředkovaným vzkazem je právě to zdvižené prkénko. Na ženu prý volá: „Hele, byl jsem tu já, majitel toho úžasného orgánu, který umí něco, o čem se tobě může jenom zdát!“ Nutnost sklapnout prkénko je pak zdánlivě zanedbatelným jevem. Podle feministek jde ve skutečnosti o projev ženské podřízenosti a kapitulace.

Přemýšlivé feministky demonstrovaly nedávno na jednom semináři, že i ony dokážou močit vestoje. Při nedostatečném tréninku však musí počítat s možností, že si načurají do bot. O honění broučka nebo vytvoření nápisu si mohou nechat zdát.

Nový vynález - čurokap

Začalo se však už blýskat na lepší časy. V jednom časopise nedávno představili nový vynález, který ženy nazvaly přiléhavým názvem čurokap. Je to vtipná pomůcka, která má tvar malého trychtýře. Když ho žena přiloží k ústí močové roury, umožní jí vykonávat malou tělesnou potřebu ve stoje přímo do mísy, v bezpečné vzdálenosti od bot.

Pomůcka může být vyrobena z tuhého papíru na jedno použití. Existují však i dlouhodobě použitelné čurokapy z plastu. Dají se prý vyrobit i z PET láhve. Jedná se o praktickou věc. Ulehčí ženám pobyt v přírodě, vojákyním jejich bojové akce, nebo i řidičkám nepříjemné chvíle ve frontách na dálnici. A s neustálými spory ohledně zvedání a spouštění záchodového prkénka bude jednou provždy konec.

Jednu nevýhodu čurokapu však musím zmínit. Umožňuje ženě pouze malou tělesnou potřebu. Mluvil o tom jednou Bolek Polívka. Když přichází na záchod muž, musí učinit jednoznačné rozhodnutí. Buď jde na malou, nebo na velkou. No, a žena? Ta si prostě sedne a uvidí se. Teď už se neuvidí. I žena se musí rozhodnout předem. Tato emancipační skutečnost udělá určitě radost feministkám z pohlavních studií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám