Hlavní obsah

Ptačí chřipka se šíří už i mezi lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Současná epidemie ptačí chřipky ve Vietnamu si v pondělí vyžádala v lednu už dvanáctou oběť. Stala se jí 10letá Ngo Van Hoang, u níž se projevily příznaky týden poté, co pomáhala rodičům pohřbívat mrtvé kury. Závažnější však je, že od nemocných se zřejmě mohou nakazit lidé, kteří s nimi přišli do styku.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

V sobotu nemoci podlehlo 13leté děvče, den předtím přitom zemřela její matka, která měla také ptačí chřipku. Lékaři předpokládají, že se nakazila právě od ní. Na přenos nemoci v rodině mají lékaři podezření i v případě 25leté Kambodžanky, které zemřela v sobotu na jihu Vietnamu. U ní se však ještě na potvrzení příčiny smrti čeká. Její bratr ovšem také podlehl nespecifikované plicní infekci.

Tyto případy vzbuzují obavy, že zmutovaný virus H5N1 se může šířit přímo mezi lidmi. Do konce devadesátých let přitom nikdo nepředpokládal, že by virem mohli být nakaženi lidé.

Ve Vietnamu zemřelo na ptačí chřipku už 31 lidí, dvanáct obětí hlásí Thajsko. Světová zdravotnická organizace varuje, že nakaženi mohou být i lidé v Barmě, Laosu a Kambodži. Thajsko kvůli nebezpečí šíření nemoci začalo postihovat nelegální dovoz drůbeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám